Power Boy PR.PNG
  • PNG
Power Boy PR.PNG

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 6 december 2017

Check in bij  SLEEPCINEMAHOTEL van Apichatpong Weerasethakul tijdens IFFR 2018

Een serene filmische ervaring waarbij in slaap vallen is toegestaan

De 47ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert een uniek, eenmalig project van Apichatpong Weerasethakul getiteld SLEEPCINEMAHOTEL: een immersieve filmische ruimte die functioneert als hotel. Tijdens de eerste week van het festival is de Staalzaal van het WTC Rotterdam een slaapzaal, compleet met bedden, hangmatten, douches en ontbijt. Overnachtende gasten en dagbezoekers stappen dankzij non-stop geprojecteerde dromerige beelden Weerasethakuls favoriete laag van de atmosfeer binnen: die waar slaap en film, geesten en de verbeelding, heden en verleden in elkaar overlopen.

Van donderdag 25 tot en met dinsdag 30 januari overnacht een aantal gasten in wat we met recht the best beds in town mogen noemen. De Thaise filmmaker en Gouden Palm-winnaar Weerasethakul (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, Cemetery of Splendour) heeft al meermaals gezegd dat hij het helemaal niet erg vindt als mensen tijdens zijn films in slaap vallen, maar nog nooit was zijn werk er zó op ingericht. Geprojecteerde beelden van slapende mensen, slapende dieren, wolken en water prikkelen in de wakkere wereld al de verbeelding, maar Weerasethakul gelooft dat ze ook in ons onderbewuste doorsijpelen terwijl we slapen. De projectie is geen loop; gedurende de hele installatie herhalen de beelden zich niet één keer, waardoor elk bezoek uniek is.

Curator Edwin Carels benadrukt dat IFFR en Weerasethakul een mooi verleden hebben. “In 1998 was het Hubert Bals Fonds al betrokken bij het verwezenlijken van zijn film Mysterious Object at Noon en sindsdien heeft IFFR zijn werk vaak gesteund en vertoond, en was hij vele malen te gast op het festival. We zijn vereerd dat Weerasethakul IFFR koos voor zo’n uitzonderlijk project als SLEEPCINEMAHOTEL.”

Voor die enorme hoeveelheid materiaal gebruikte Weerasethakul de archieven van EYE en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. ‘s Middags vanaf 16:00 uur is SLEEPCINEMAHOTEL dagelijks enkele uren geopend voor niet-overnachtende bezoekers. De startdatum voor hotelreserveringen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Frameworks

Weerasethakul is ook betrokken bij de eerste editie van Frameworks, IFFR’s nieuwe kunstplatform. Elk jaar vraagt IFFR twee gevestigde namen om een aantal jonge talenten uit de audiovisuele kunst voor te dragen, die volgens hen een groter podium verdienen. Een jury kiest uit die voorselectie twee winnaars – de Acolytes – die beiden een beurs van €10.000 ontvangen voor het afronden van een werk dat op IFFR in première gaat. Weerasethakul introduceert dit jaar de in Bangkok gevestigde filmmaker Pathompon Tesprateep als zijn Acolyte.

Contactgegevens

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL