Op maandag 29 januari presenteert International Film Festival Rotterdam (IFFR) de feestelijke wereldpremière van Dorst van Saskia Diesing, naar de gelijknamige roman van Esther Gerritsen. Filmmaker Diesing en coscenarist Gerritsen zijn beiden aanwezig, net als hoofdrolspelers Simone Kleinsma (Was getekend, Annie M.G. Schmidt) en Elise van ’t Laar (Tussen 10 en 12, Ramses). Zij spelen de moeder en dochter in de film, die ondanks hun welgemeende pogingen maar moeilijk tot een toenadering komen. Dorst is geproduceerd door Hanneke Niens en Hans de Wolf van KeyFilm (Soof, Nena, Beyond Sleep) en is op IFFR onderdeel van het Limelight-programma.
De rusteloze en impulsieve jonge vrouw Coco (Elise van 't Laar) loopt onverwacht haar moeder Elisabeth (Simone Kleinsma) tegen het lijf, die sinds het vertrek van haar man en dochter twintig jaar geleden juist een prettig voorspelbaar bestaan leidt. Als Elisabeth tussen neus en lippen door vertelt dat ze ongeneeslijk ziek is, heeft Coco een nieuw doel in haar leven: haar moeder verzorgen tot het bittere einde. Coco hunkert naar erkenning, Elisabeth verbergt haar weerstand, en zo stuntelen de twee vol goede bedoelingen door ongemakkelijke situaties.
Volgens festivaldirecteur Bero Beyer, die de film persoonlijk selecteerde, geeft Dorst een frisse kijk op de moeder-dochterrelatie. “De film verbindt moeiteloos ironie, tragedie en menselijkheid dankzij een ijzersterke cast en een dwarse blik op leven en dood”, aldus Beyer.
Saskia Diesing, Esther Gerritsen en KeyFilm ontwikkelden eerder samen het script van de film Nena, die twee Gouden Kalveren won. De nieuwe samenwerking voelde vanzelfsprekend: “Wij zien vaak de humor, tragiek en absurditeit in dezelfde dingen. Ik ben zeer vereerd dat Dorst zijn première beleeft op dit prachtige filmfestival.”
Naast Diesing, Gerritsen, Kleinsma en Van ’t Laar wonen ook medespelers Leopold Witte, Stefan de Walle, Margôt Ros en Patrick Stoof op maandag 29 januari de wereldpremière van Dorst bij in Rotterdam.
Bekijk hier de trailer.
Dorst is geselecteerd voor het programmaonderdeel Limelight, dat een overzicht geeft van films die na IFFR nog in Nederlandse filmtheaters te zien zijn. Onder de reeds bevestigde Limelight-titels bevinden zich veel internationale prijswinnaars, zoals Sweet Country van Warwick Thornton (Speciale Juryprijs in Venetië), Radiance van Kawase Naomi (Prijs van de Ecumenical Jury in Cannes), A Man of Integrity van Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard-prijs in Cannes) en The Rider van Chloé Zhao (CICAE-prijs in Cannes). Ook de al eerder bekendgemaakte titel The Florida Project van Sean Baker is geselecteerd voor Limelight. Andere bevestigde hoogtepunten zijn Hannah van Andrea Pallaoro (genomineerd voor een Gouden Leeuw in Toronto), Beast van Michael Pearce, Marlina the Murderer in Four Acts van Mouly Surya en I, Tonya van Craig Gillespie. Alle bovengenoemde titels beleven hun Nederlandse première tijdens IFFR 2018.
Contactgegevens
Gerelateerd nieuws
The Brutalist director of photography Lol Crawley geëerd met de Robby Müller award 2025, talk en vertoning IFFR
International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft Lol Crawley als winnaar van de Robby Müller Award 2025 bekendgemaakt. Naast The Brutalist, dat zijn Nederlandse première heeft tijdens IFFR, zijn ...
Focusprogramma’s IFFR 2025 onthult
International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de Focusprogramma's voor editie 2025 bekendgemaakt: een inspirerende line-up van visionaire filmmakers, boeiende retrospectieven en actuele thema...
International Film Festival Rotterdam maakt eerste selecties filmprogramma 2025 bekend
International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de eerste selecties bekendgemaakt voor de aankomende 54ste editie van het festival, die plaatsvindt van 30 januari tot en met 9 februari 2025. Dez...
Vijfde winnaar RTM Pitch aangekondigd en IFFR 2025 festivaldata bekend
Onderzoeker en filmmaker Sharine Rijsenburg ontvangt €20.000 voor de productie van haar afro-futuristische project Bubbling Baby.
IFFR boekt solide bezoekersaantallen tijdens impactvolle editie
Green Border van Agnieszka Holland wint de Publieksprijs.