IFFR KINO.jpg
  • jpg

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 7 juni 2017

IFFR KINO kijkt terug op succesvol eerste seizoen

IFFR KINO sluit woensdag 7 juni haar eerste seizoen af met Following: het ijzersterke debuut van filmmaker Christopher Nolan, bekend van kaskrakers als Memento, Inception en Interstellar. Met deze achtste titel kijkt IFFR terug op een reeks bijzondere filmavonden op de locatie waar het allemaal begon.

Sinds oktober vorig jaar programmeert IFFR iedere eerste woensdag van de maand een eigen avond in het Rotterdamse filmtheater KINO. De locatie is niet geheel toevallig: de bioscoop in voormalig LantarenVenster is al meer dan honderd jaar een verzamelplaats voor muziek, theater en film en de plek waar International Film Festival Rotterdam (IFFR) in 1972 het levenslicht zag. Zesenveertig edities later laat IFFR in KINO zien dat het veel méér is dan een jaarlijks filmfestival. De maandelijkse filmavond werd een mooie afspiegeling van films waar IFFR voor staat: oude en nieuwe titels, cinema uit de IFFR-archieven, documentaires en films ondersteund door IFFR's Hubert Bals Fonds. IFFR KINO vertoonde acht films en verwelkomde dit eerste seizoen zo'n 920 bezoekers.

Wat was er te zien?
IFFR KINO #1: Close-Up

IFFR KINO ging in oktober 2016 van start met de speciale, digitale restauratie van het meesterwerk Close-Up (1990) van de Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami. De film draaide in 1997 op IFFR en werd wegens Kiarostami's overlijden op 4 juli 2016 als eerbetoon geprogrammeerd. De film werd vooraf ingeleid door documentairemaker Elias Grootaers en IFFR-directeur Bero Beyer.

IFFR KINO #2: Hedi

November stond in het teken van de voorpremière van Hedi, het innemende debuut van de Tunesische filmmaker Mohamed Ben Attia. Hedi werd gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne en ondersteund door IFFR's Hubert Bals Fonds. Sinds 1988 helpt het HBF talent uit Afrika, Azië, Latijns- Amerika, het Midden Oosten en delen van Oost-Europa hun filmdromen te realiseren. Gebieden waar vrijheid van filmische expressie niet altijd een vanzelfsprekendheid is. De film viel in de prijzen tijdens het filmfestival in Berlijn voor Beste Debuut. Hoofdrolspeler Majd Mastoura won op hetzelfde festival de Zilveren Beer voor Beste Acteur.

  • png
  • jpg

Close-Up (Abbas Kiarostami), Hedi (Mohamed Ben Attia)

IFFR KINO #3: Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives

De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul, een van de weinige Thaise filmmakers die buiten het strenge Thaise studiosysteem werkt, is nauw verbonden met IFFR. Niet alleen toonde het festival bijna al zijn speelfilms, ook werden zijn debuut Mysterious Object at Noon (2000) en Cemetery of Splendour (2015) ondersteund door het Hubert Bals Fonds. Deze derde editie van IFFR KINO in december werd ingeleid door Simon Field, producent van de film en IFFR-directeur van 1996 tot 2004. In die hoedanigheid maakte Field kennis met Weerasethakuls buitengewone werk en produceerde vervolgens meerdere van zijn films. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives won in 2010 de Gouden Palm in Cannes. Apichatpong Weerasethakul nam op 15 december 2016 de prestigieuze Grote Prins Claus Prijs in ontvangst. 

IFFR KINO #4: Do the Right Thing

Do the Right Thing (1989) van Spike Lee is een controversiële, iconische en invloedrijke klassieker. De film, waarin de maker tevens één van de hoofdrollen vertolkt en raciale conflicten en geweld hun kookpunt bereiken, werd ingeleid door documentairemaker Tessa Boerman. Boerman was gastprogrammeur voor IFFR 2017 en samensteller van het succesvolle programma-onderdeel Black Rebels. Naast speelfilms werden er in het Black Rebels-programma ook korte films, (muziek)documentaires, experimentele films, sciencefiction en videokunst vertoond. Do The Right Thing was hiervoor in januari een fijne opwarmer.

  • jpg
  • jpg

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Apichatpong Weerasethakul), Do the Right Thing (Spike Lee)

IFFR KINO #5: Sexy Durga

In maart 2017 bleef IFFR KINO nog even in festivalsferen. Sexy Durga, de gedurfde, controversiële derde speelfilm van Sanal Kumar Sasidharan, leverde de Indiase filmmaker de Hivos Tiger Award 2017 op. De jury van de Hivos Tiger Competition, de hoofdcompetitie van IFFR, roemde Sasidharans 'gewaagde en vindingrijke aanpak om een constante spanningsboog te behouden.' Ook het acteer- en camerawerk vielen bij de jury in de smaak. 'Er wordt een gevoel van directheid en momentum gecreëerd. Sexy Durga geeft inzicht in de gelaagde machtsdynamiek tussen geslacht, klasse en autoriteit.' Reden genoeg om de film vlak na het festival nogmaals in KINO in de schijnwerpers te zetten.

IFFR KINO #6: Tokyo Drifter

De april-editie stond in het teken van de in februari overleden Suzuki Seijun (1923-2017): visionaire meester van de Japanse B-film. De onnavolgbare Suzuki werkte het eerste deel van zijn carrière voor de Japanse filmstudio Nikkatsu, waar hij geacht werd vier genrefilms per jaar af te leveren. Gefrustreerd door de conventies van de studio, rekte Suzuki Seijun de grenzen van het filmmedium steeds verder op. De studiobazen namen hem dat niet in dank af, en ontsloegen hem. Een slepende rechtszaak volgde, en tien jaar lang werd het hem belemmerd films te maken. Inmiddels worden de films uit zijn Nikkatsu-periode tot de hoogtepunten van de Japanse New Wave gerekend. Tokyo Drifter werd ingeleid door Tom Mes, filmcriticus en kenner van de Japanse cinema.

  • jpg
  • png

Sexy Durga (Sanal Kumar Sasidharan), Tokyo Drifter (Suzuki Seijun)

IFFR KINO #7: David Lynch Double Bill

In de aanloop naar de nieuwe, langverwachte Twin Peaks-reeks presenteerde IFFR KINO voor echte diehard David Lynch-fans in mei een unieke double bill. Naast de documentaire David Lynch: The Art Life (2016) werd ook zijn stijlvolle én verwarrende Lost Highway (1997) vertoond. IFFR koppelde aan deze double bill tevens een schrijfwedstrijd voor aspirant filmjournalisten, waarbij de winnende recensies op onze website werden gepubliceerdLost Highway werd deze avond ingeleid door filmjournalist en programmeur Kaj van Zoelen.

IFFR KINO #8: Following

Op woensdag 7 juni sluit IFFR KINO het eerste seizoen af met Following, het ijzersterke feature debuut van Christopher Nolan. Met deze lowbudget film uit 1998, geschoten in zwart-wit, sleepte Nolan in 1999 een Tiger Award in de wacht. De zenuwslopende neo noir-thriller luidde tevens het begin in van zijn, op zijn zachts gezegd, spectaculaire blockbuster-carrière, want inmiddels heeft de filmmaker budgetten van zo'n 180 miljoen tot zijn beschikking. In juli gaat Nolans nieuwste film Dunkirk in première: genoeg reden voor IFFR om zijn allereerste meesterwerk opnieuw op het witte doek te vertonen.

  • jpg
  • jpg

David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm, Rick Barnes), Following (Christopher Nolan)

Contact details

Receive International Film Festival Rotterdam news on your RSS reader.

Or subscribe through Atom URL manually