d0b76817-1af2-48dc-b8d1-77ac04f4638e (1).jpg
  • jpg

Rotterdam, 8 juni 2016

Rotterdam Xpanded

Boosting your art experience

Deze zomer slaan International Film Festival Rotterdam (IFFR), Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen de handen ineen voor Rotterdam Xpanded. Van 18 juni t/m 18 september 2016 presenteren deze drie toonaangevende kunstinstellingen rond en in het Museumpark een multidisciplinair programma met bijzondere films en tentoonstellingen van internationaal geroemde en grensverleggende kunstenaars. En er is meer te genieten, van verrassende muziek en heerlijk eten tot inspirerende workshops. De drie programma’s binnen Rotterdam Xpanded vallen vijf dagen lang samen: van 13 t/m 17 juli. Om dat te vieren, is er op woensdag 13 juli een feestelijke avond in het Museumpark.

Om de culturele uitstraling van Rotterdam te versterken is Rotterdam Xpanded een uniek en meerjarig samenwerkingsverband van de stad Rotterdam, het bedrijfsleven en toonaangevende kunstinstellingen. De initiatiefnemers – IFFR’s zakelijk directeur Janneke Staarink, zakelijk directeur van Museum Boijmans Van Beuningen Ina Klaassen en Emily Ansenk, algemeen directeur van Kunsthal Rotterdam – zijn heel blij met de eerste Rotterdam Xpanded.

Ina Klaassen: „Met deze samenwerking ontwikkelen we iets bijzonders, iets wat we elk afzonderlijk niet kunnen doen. We bieden bezoekers van de stad Rotterdam niet alleen een bijzondere kunstervaring, ook geven we met Rotterdam Xpanded de stad meer slagkracht.”

Emily Ansenk: „Door onze krachten te bundelen, zijn we in staat om nog beter te laten zien wat Rotterdam op cultureel gebied in huis heeft. Wanneer ook het bedrijfsleven zich bij ons aansluit, zijn de kansen enorm. Door de gezamenlijke programmering in Rotterdam Xpanded hopen we een katalysator te zijn voor het toerisme in de stad.”

Janneke Staarink: „Rotterdam Xpanded is een groeimodel, met de huidige culturele instellingen en bedrijven als beginpunt. Het is de bedoeling deze samenwerking de komende jaren fors uit te breiden met meer internationaal opererende culturele instellingen en meer commerciële partners.”

PROGRAMMA

Olafur Eliasson: Notion motion

18 juni t/m 18 september

In Museum Boijmans Van Beuningen is deze zomer de installatie Notion motion (2005) van de Deens-IJslandse maker Olafur Eliasson (1967) opnieuw te zien. Eliasson creëerde dit monumentale kunstwerk speciaal voor Boijmans. Het bestaat uit drie verschillende lichtprojecties die de werking tonen tussen licht en water. Notion motion gebruikt maar liefst 20.562 liter water en 800 vlonderdelen. Het kunstwerk is in 2005 aan het museum geschonken door de Han Nefkens Foundation.

97978122-83af-4683-b260-990489bcdd07.jpg
  • jpg

Botero: Celebrate Life!

2 juli t/m 11 september

De Kunsthal toont in Botero: Celebrate Life! bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932). Ook zijn enkele beeldhouwwerken te zien, met als blikvanger de Caballo, zijn monumentale werk van een paard. Deze overzichtstentoonstelling van Botero’s omvangrijke oeuvre bevat favoriete werken van de kunstenaar zelf. Gedurende de tentoonstelling organiseert de Kunsthal elke week Latin Life Sundays, met muziek, dans, eten, cocktails, theater, poëzie en circus.

a2a52b1f-1c84-4e70-b92f-b0bda839473c.jpg
  • jpg

IFFR White Nights

13 t/m 17 juli  

Midden in het Museumpark zet International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn tenten op tijdens IFFR White Nights. Onder witte zeilen worden korte films vertoond, gemaakt in landen als Syrië, Irak, Pakistan, Egypte, Palestina, Libanon en Tunesië. IFFR White Nights laat zien wat een talent er door de vluchtelingenstroom Europa binnenkomt. Elke dag is er een speelfilm, zijn er muziekdocumentaires en workshops en kunnen bezoekers heerlijk eten. Een van de tenten wordt geprogrammeerd door Het Nieuwe Instituut. IFFR White Nights wordt ondersteund door Rotterdam Festivals.

2a3ab03b-0d49-4545-bb7a-7abc0736a7a7.jpg
  • jpg

Partners van de eerste editie van Rotterdam Xpanded zijn PWC, NautaDutilh en Gemeente Rotterdam, met ondersteuning van Rotterdam Partners.

Diederik van Dommelen, partner Tax bij PWC: „Cultuur is ook economie. Een stad die leeft, bruist en constant in beweging is, is aantrekkelijk voor een goed ondernemersklimaat. Rotterdam Xpanded zorgt voor de vibe die wij zoeken."

Rotterdam Xpanded – 8 juni t/m 18 september 2016

www.rotterdamxpanded.com

facebook.com/rotterdamxpanded

instagram.com/rotterdamxpanded

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL