f97fc200-25d1-41f9-adaa-efd5fa4719da.png
  • png

IFFR KINO: Close-Up van onlangs overleden Abbas Kiarostami

Rotterdam, 21 september 2016

IFFR KINO opent reeks met eerbetoon aan Abbas Kiarostami (1940-2016)

Op 5 oktober wordt een unieke digitaal gerestaureerde versie van klassieker Close-Up vertoond

IFFR KINO is de kersverse maandelijkse IFFR-avond in het nieuwe filmtheater KINO, in hartje Rotterdam. Iedere eerste woensdag van de maand programmeert IFFR een film die in vorm, inhoud of concept een ander licht werpt op cinema en op de wereld zoals we die kennen of menen te kennen. Omlijst door IFFR Kinotes: inleidingen en Q&A’s met bijzondere gasten die context bieden en het publiek door hun eigenzinnige insteek uitdagen verder te denken. De serie filmvertoningen, met nog niet eerder in Rotterdam vertoond werk én films uit de IFFR-archieven, weerspiegelen de diverse onderdelen van het jaarlijkse filmfestival.

Op woensdag 5 oktober, nog vóór de officiële opening van KINO op 21 oktober, trapt IFFR deze lange reeks bijzondere filmavonden af met een eerbetoon aan de recent overleden Iraanse filmmaker Abbas Kiarostami (1940-2016). We vertonen een unieke digitale restauratie van zijn eerste meesterwerk Close-Up (Namay-e nazdik, 1990). Close-Up gaat over de arme filmliefhebber Sabzian die zich (ook in het echt) heeft voorgedaan als de beroemde Iraanse filmmaker Mohsen Makmalbaf. Kiarostami volgt de rechtzaak in een film waarin iedereen zichzelf speelt. De prachtige klassieker was onderdeel van IFFR in 1997 en werd onlangs onder Kiarostami's supervisie volledig digitaal gerestaureerd door de Farabi Cinema Foundation in Iran.

De IFFR Kinote wordt ditmaal verzorgd door filmmaker, schrijver en docent Elias Grootaers (Not Waving, but Drowning, 2009). Grootaers is medeoprichter van Sabzian.be, een invloedrijk platform voor cinema en beeldcultuur vernoemd naar het hoofdpersonage uit de film Close-Up. Geïnspireerd door zijn werk kan hij als geen ander vertellen over de importantie en impact van het oeuvre van de Iraanse meesterfilmer en deze docu-fictie in het bijzonder.

"IFFR presenteert films en filmmakers die onze geconditioneerde manier van kijken proberen te doorbreken. Films die niet alleen vermaken of verleiden, maar die ook schuren, verwarren, aan het denken zetten en zo ons wereldbeeld verrijken. Abbas Kiarostami deed dat met al zijn films en niet in de minste plaats met Close-up, een film die ons denken over identiteit, faam en filmmaken zelf op zijn kop zet. Het is het soort film dat met de tijd aan kracht blijft winnen en zijn relevantie ook vandaag haarscherp aantoont", aldus festivaldirecteur Bero Beyer over de keuze voor de film.Tickets voor IFFR KINO zijn verkrijgbaar via de website van KINO.

– Einde bericht –

KINO is gevestigd in de voormalige bioscoop LantarenVenster, een plek die al decennialang een verzamelplek is voor film, muziek en theater. Na een grootse verbouwing telt KINO vier prachtige filmzalen, een café-restaurant waar chefkok Derk Jan Wooldrik de keuken gaat bestieren en creatieve werkplek voor de audiovisuele industrie BURO. Er kan van de vroege middag tot de late avond worden gewerkt, geborreld, gegeten, gedronken én film gekeken.In het oude LantarenVenster ontstond in 1972 het festival. IFFR is dan ook verheugd deze historische locatie, naast deze maandelijkse filmavond, tevens als nieuwe festivallocatie te kunnen omarmen!

International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld, biedt een programma van zorgvuldig geselecteerde speelfilms, documentaires, korte films en media-art. De 46ste editie van het festival vindt plaats van 25 januari tot en met 5 februari 2017.

IFFR KINO: CLOSE-UP

Woensdag 5 oktober 2016

KINO - Gouvernestraat 129-133, 3014 PM Rotterdam

18.30 uur Inloop

19.00 uur Festivaldirecteur Bero Beyer over IFFR KINO                          IFFR Kinote: introductie film door Elias Grootaers

19.30 uur Start film: Close-Up (Abbas Kiarostami, 1990)

21.10 uur Borrel in de foyer

Voor pers zijn enkele plekken gereserveerd voor de eerste editie van IFFR KINO op woensdag 5 oktober. Bent u geïnteresseerd dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]. Er is beperkt plek, dus wees er snel bij!

Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL