a6d9e52b-35b0-4bca-9248-c3ffbfbd6081.jpg
  • jpg

46ste International Film Festival Rotterdam

25 januari - 5 februari 2017

Rotterdam, 8 december 2016

Vier spelers in de Europese filmindustrie slaan de handen ineen om de industrie klaar te stomen voor de toekomst

Copenhagen International Documentary Festival (CPH:DOX), Berlinale’s European Film Market (EFM), Cinemathon en International Film Festival Rotterdam (IFFR) kondigen met trots de lancering aan van de Propellor Film Tech Hub, een uniek innovatieplatform voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen voor de productie, distributie en consumptie van films. Het is hun doel om de filmindustrie klaar te stomen voor de toekomst.

P Propellor neemt bewezen innovatiestrategieën uit de start-upwereld over en richt zich op het snijvlak van film en technologie als voedingsbodem voor nieuwe bedrijfsmodellen.

In 2017 organiseert Propellor een rondreizende serie gezamenlijke evenementen:Propellor | Kickstart in Rotterdam van 31 jan – 1 feb; Propellor | Speednic in Berlijn op 14 februari; Propellor | Springboard in Kopenhagen van 17 – 19 maart en een tweede editie van Propellor | Springboard in Berlijn van 28 – 30 april. In de zomer volgt nog een bootcamp.

382a98490940223264ede45cdf4f368b.png
  • png

De vier oprichters zijn van mening dat de filmindustrie zich momenteel op een kritiek punt bevindt en efficiënte strategieën en methodes mist om zich aan te passen aan onderhavige uitdagingen, waarvan veranderende kijkgewoonten, de overproductie van films en achterhaalde bedrijfsmodellen er slechts enkele zijn. “De industrie heeft behoefte aan een geheel nieuwe dynamiek, maar daarvoor moet je een beweging in gang zetten, en die beweging heet Propellor”, aldus Bero Beyer, directeur van IFFR. 

Het doel is de bouw van een bedrijfsgericht ecosysteem, waarin professionals van zowel binnen als buiten de filmindustrie kunnen samenwerken en vernieuwen. Tine Fischer, directeur van CPH:DOX, legt uit: “Propellor is de eerste filmbroedmachine die zich richt op bedrijfsmodellen en distributie. Het doel is de manier waarop de filmindustrie nu werkt te veranderen, om nieuw publiek en nieuwe kijkervaringen beter te kunnen bedienen.”

“De filmindustrie biedt vele kansen om content te ontwikkelen, maar er is geen enkel plan dat gewijd is aan de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen voor de productie, distributie en consumptie van films”, zegt Erwin M. Schmidt, directeur van Cinemathon in Berlijn. 

“We willen naar een situatie waarin de filmindustrie innovatie omarmt en erkent dat innovatie een cruciaal onderdeel is van de toekomst van de cinema”, zegt Matthijs Wouter Knol, directeur van EFM. De Propellor Film Tech Hub zal die ontbrekende schakel zijn tussen de filmindustrie en de nieuwste technologische trends en nieuwe vormen van sociale interactie. 

Op basis van ervaringen in 2017 en de input van de multidisciplinaire gemeenschap zal de Propellor Film Tech Hub de activiteiten in 2018 uitbreiden, met de opzet van een broedprogramma als doel. Deze Propellor | Incubator zal bedrijven en start-ups helpen bij de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve bedrijfsmodellen voor de filmindustrie. De oprichters van Propellor bieden hun infrastructuur aan als proeftuin voor de implementatie.

Contactgegevens

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL