b4acf418-8ef5-4784-b515-610225a90516.jpg
  • jpg

46ste International Film Festival Rotterdam

25 januari – 5 februari 2017

Rotterdam, 29 december 2016

IFFR onthult thema 2017

In de sectie Perspectives onderzoekt het festival polarisatie en breuklijnen in de hedendaagse maatschappij.

Elk jaar besteedt International Film Festival Rotterdam (IFFR) aandacht aan relevante maatschappelijke thema’s met films, debatten, speciale gasten en randprogrammering. In tegenstelling tot het afgelopen jaar zijn de thematische programma’s in 2017 gebundeld in de sectie Perspectives. Onder de titel Parallax Views presenteert het festival een actueel programma dat de polarisatie binnen onze hedendaagse maatschappij onderzoekt.

Parallax Views

Op het kantelpunt van diverse politieke verschuivingen lijkt de wereld meer gepolariseerd dan ooit. De steeds scherpere breuklijnen in onze maatschappij en de verbeten discussies in de media inspireerden IFFR om films te selecteren die een nieuw licht werpen op deze gespletenheid. Deze films zijn door het gehele programma van IFFR 2017 terug te vinden. Iedereen kijkt vanuit een ander perspectief naar dezelfde situatie; het festival biedt daarom met Parallax Views een platform aan filmmakers, kunstenaars, denkers, journalisten en het publiek om met elkaar in gesprek te gaan over de maatschappelijke en politieke veranderingen. Ook worden onder deze noemer masterclasses en voordrachten gegeven. 

Naast het Parallax Views-programma zijn onder de sectie Perspectives vier onderscheidende programma's gecreëerd die actuele breuklijnen uitlichten en onderzoeken, onlosmakelijk verbonden aan het thema van IFFR 2017. Hier volgen de vier programma's:

A Band Apart

Het programma A Band Apart beschouwt kleine utopieën en de shock and awe-methode die wordt gehanteerd wanneer splintergroeperingen samenkomen om de gevestigde orde uit te dagen of omver te schoppen. Of dat nu via terrorisme, sektes, politiek of muziek is, de manier waarop dat gebeurt is duidelijk anders dan veertig jaar geleden, toen de punkbeweging met wanorde de maatschappij probeerde te ontregelen. A Band Apart vertoont moderne films met dezelfde rauwe energie van toen, en vertelt verhalen van outsiders die het establishment provoceren. Een van die films is Nocturama (Frankrijk/Duitsland/België, 2016) van filmmaker Bertrand Bonello, waarin een groep radicale millennials Parijs probeert te bombarderen. In de serie Generatie B (België, 2016), geregisseerd door Pieter Van Hees, reageert de Belgische jeugd heel anders op leven in een crisis, zonder uitzicht op werk. Ook deze jongeren zijn boos, maar humor voert de boventoon.

  • jpg
  • jpg

Nocturama; Generatie B.

Black Rebels

Democratische samenlevingen worden steeds meer geconfronteerd met de culturele kloof en toenemend racisme. Nergens in de filmgeschiedenis worden deze thema’s zo grondig aangekaart als in Black Cinema: filmmakers uit de Afrikaanse diaspora verbeelden en becommentariëren deze materie al sinds het ontstaan van film. Het programma Black Rebels bevat films over en overwegend door zwarte mensen die zich verzetten tegen de polarisatie. Met Nederlandse en Europese premières, maar ook enkele klassiekers. Het aanbod is zeer divers, met speelfilms, korte films, drama, (muziek)documentaires, experimentele films, sciencefiction en videokunst. Barry Jenkins, de regisseur van Moonlight, verzorgt een masterclass, er zijn ​kunstinstallaties van Keith Piper (Robot Bodies) en Tirzo Martha (Testament of Hope and Faith) te zien, en er zijn verschillende gesprekken met makers. Tevens is er een vier uur durende, wervelende talkshow, Minding the Gap, waarin niet alleen de culturele kloof wordt onderzocht, maar ook de rijke invloed van zwarte cultuur op de kunsten aan bod komt. Onder meer vooraanstaand regisseur Charles Burnett van de L.A. Rebellion-filmbeweging is te gast tijdens deze talkshow.

4c5d349c-6da6-4f54-8d9f-09a5931eaa20.jpg
  • jpg

Moonlight

Criss-Cross

In de jaren zeventig behoorde de sociaal geëngageerde politieke thriller tot Frankrijks meest verkochte filmproduct. De laatste tien jaar maakte deze Franse misdaadcinema een monumentale comeback. De films uit het programma Criss-Cross tonen Frankrijk als slagveld: politie en georganiseerde misdaad maken van elke grote Franse stad een oorlogsgebied, seriemoordenaars zijn een metafoor voor een samenleving op de rand van de afgrond en de bourgeois familie is verworden tot een gevangenis waarin voortdurend wordt onderhandeld tussen veroordeelde en bewaker. Het programma opent met de wereldpremière van Éric Valettes Le serpent aux mille coupures (Frankrijk, 2017), de verfilming van de gelijknamige roman van de succesvolle schrijver-scenarist DOA, over racisme en terrorisme op het Franse platteland. Het programma toont het werk van Frankrijks nieuwste generatie genreauteurs, variërend van Mathieu Kassovitz (L'ordre et la morale; 2011) via Olivier Marchal (36 Quai des Orfèvres; 2004) tot Fred Cavayé (Mea Culpa; 2014) en Julien Leclercq (Braqueurs; 2015). Ook meer linksgeoriënteerde makers met een licht andere kijk op het genre krijgen een stem in dit programma, zoals Olivier Masset-Depasse (Sanctuaire; 2015). Het bewijst dat cinema nog steeds in staat is om onze maatschappij gedetailleerd te analyseren – soms zelfs te veranderen – door middel van vermakende en verhelderende verhalen.

  • jpg
  • jpg

L'ordre et la morale; Le serpent aux mille coupures

Picture Palestine

Sinds 1917, het jaar waarin de Britse regering met de Balfour-verklaring de basis legde voor het huidige Israël, is het Palestijnse grondgebied een schrijnend voorbeeld van grote maatschappelijke en politieke gespletenheid. Een scherpe breuklijn op de wereldkaart. IFFR presenteert met Picture Palestine een visuele reis door Palestijnse cinema die tragedies, dromen, absurditeit en hoop in het gebied weergeeft. Ondanks het gebrek aan middelen en geld ontwikkelde Palestina sinds de jaren zestig een eigen filmsubcultuur. Van militante films uit de jaren zeventig en verhalen uit bezette gebieden tot hedendaagse experimentele korte films en sciencefiction. Het programma bestaat uit historisch en nieuw materiaal op het snijpunt van esthetiek, media, politiek en hedendaagse kunst in en buiten het bezette gebied. Het bijzondere Perpetual Recurrences (Reem Shilleh, 2016), een stoomcursus in de filmische representatie van Palestina van de afgelopen veertig jaar, beleeft zijn Europese première. Ook zijn onder meer de korte film Like Twenty Impossibles van Annemarie Jacir (Palestina, 2003) bevestigd en de creatieve documentaire A Magical Substance Flows into Me (Palestina, 2015) van Jumana Manna.

  • jpg
  • jpg

Like Twenty Impossibles; A Magical Substance Flows into Me

Een overzicht van de reeds bevestigde titels voor de sectie Perspectives volgt hieronder. De complete line-up van Perspectives alsmede de gasten, sprekers en masterclasses van Parallax Views worden midden januari bekendgemaakt.

PERSPECTIVES: A Band Apart

Premières

Generatie B, Joost Vandecasteele & Pieter Van Hees, Belgium, TV series, world premiere

HAMSTERs, Martine Doyen, Belgium, world premiere

Japanese Girls Never Die, Matsui Daigo, Japan, European premiere

Scumbag, Mars Roberge, USA, world premiere

Confirmed titles

Alipato: The Very Brief Life of an Ember, Khavn, Philippines

Maudite Poutine, Karl Lemieux, Canada

nirvanna the band the show, Matt Johnson & Jay McCarrol, Canada, TV series

Nocturama, Bertrand Bonello, France/Germany/Belgium

A Taste of Ink, Morgan Simon, France 

PERSPECTIVES: Black Rebels 

Premières

Bayard & Me, Matt Wolf, USA, short film, international premiere

Identification, Mike Hoolboom, Canada/USA, world premiere

Improvement Association, Kevin Jerome Everson, USA, short film, world premiere

Kbela, Yasmin Thayná, Brazil, short film, European premiere

They Charge for the Sun, Terence Nance, USA, short film, international premiere

Tevens bevestigd

195 Lewis, Chanelle Aponte Pearson, USA, TV series

Baldwin's Nigger, Horace Ove, UK

Chlorophyl, Barry Jenkins, USA, short film

Fonko, Lars Lovén, Lamin Daniel Jadama & Göran Hugo Olsson, Germany/Sweden

The Golden Chain, Ezra Claytan Daniels & Adebukola Bodunrin, USA, short film

Hustlers Convention, Mike Todd, USA

Kindah, Ephraim Asili, USA/Jamaica, short film

Loving, Jeff Nichols, UK/USA

Medicine for Melancholy, Barry Jenkins, USA

Moonlight, Barry Jenkins, USA

Rebirth of a Nation, Paul D. Miller aka DJ Spooky, USA

Reluctantly Queer, Akosua Adoma Owusu, Ghana/USA, short film

Robot Bodies, Keith Piper, installation

Testament of Hope and Faith, Tirzo Martha, installation

Twilight City, Reece Auguiste, Canada 

PERSPECTIVES: Criss-Cross

Premières

Le serpent aux milles coupures, Éric Valette, France, world premiere

Tevens bevestigd

36 Quai des Orfèvres, Olivier Marchal, France

Un affaire d'état, Éric Valette, France

Agents secrets, Frédéric Schoendoerffer, France/Italy/Spain

Braqueurs, Julien Leclercq, France

Mea Culpa, Fred Cavayé, France

L'ordre et la morale, Mathieu Kassovitz, France 

PERSPECTIVES: Picture Palestine

Premières

Perpetual Recurrences, Reem Shilleh, Palestine, European premiere

Tevens bevestigd

20 Handshakes for Peace, Mahdi Fleifel, Germany/Palestine, short film

And Yet My Mask Is Powerful, Ruanne Abou-Rahme & Basel Abbas, Palestine, short film

A Boy, a Wall and a Donkey, Hany Abu-Assad, Netherlands, short film

Flower Seller, Ihab Jadallah, France/Palestine/UK, short film

In the Future They Ate from the Finest Porcelain, Larissa Sansour, Palestine/UK/Denmark/Qatar, short film

Introduction to the End of an Argument, Elia Suleiman & Jayce Salloum, Palestine

Like Twenty Impossibles, Annemarie Jacir, Palestina, short film

A Magical Substance flows into Me, Jumana Manna, Palestine/UK/Germany

One Minute, Dina Nasar, Jordan/Belgium, short film

The Pessoptimist, Mirna Bamieh, Palestine, short film

Contactgegevens

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL