febcff52-79bd-49ba-8346-44ac1f33b331.png
  • png

46ste International Film Festival Rotterdam

25 januari - 5 februari 2017

Rotterdam, 20 januari 2017

Masterclasses van Olivier Assayas, Béla Tarr, Andrea Arnold en Barry Jenkins tijdens IFFR 2017

De vooraanstaande filmmakers Olivier Assayas, Béla Tarr, Andrea Arnold en Barry Jenkins zijn te gast op de 46ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). De masterclasses die zij geven over hun werk zijn onderdeel van een uitgebreid programma met talks tijdens IFFR. Die vinden plaats rondom themaprogramma’s en bijzondere filmvertoningen.

Van de Franse filmmaker en voormalig Cahiers du Cinéma-criticus Olivier Assayas (Irma VepClouds of Sils Maria) vertoont IFFR zijn nieuwste film Personal Shopper. Assayas zal in een masterclass praten over zijn eerdere werk en belangrijkste invloeden. De invloedrijke Hongaarse filmmaker Béla Tarr geeft een bijzondere masterclass. De reeds gepensioneerde regisseur van meesterwerken als Sátántangó en The Turin Horse put hiervoor vooral uit zijn film Werckmeister Harmonies (2000). Het werk van Tarr is momenteel ook te zien in een aan hem gewijde tentoonstelling in EYE.

De Britse regisseur Andrea Arnold is op het festival aanwezig met haar nieuwste film American Honey. In haar masterclass vertelt ze over het creatieve proces achter deze film. Arnolds eerdere films Red Road en Fish Tank werden beide bekroond met de Juryprijs op het filmfestival van Cannes. Ook American Honey was te zien in Cannes. Barry Jenkins’ tweede speelfilm Moonlight, uiteraard ook te zien op IFFR, werd door diverse filmcritici tot Beste Film van 2016 verkozen. Vier maanden na de première had de film al 140 prijzen gewonnen. Jenkins gaat in zijn masterclass in op dit overweldigende succes, zijn visie als regisseur en de uitdagingen die hij tegenkomt in zijn werk.

In het programma Parallax Views licht filmhistoricus Thomas Elsaesser zijn ‘theory of abjection’ toe aan de hand van films uit het programma. Voorafgaand aan een speciale vertoning van Pablo Larraíns Jackie vertoont IFFR een video-essay van Kevin B. Lee, gevolgd door een gesprek met filmjournalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen. In samenwerking met Poetry International vertoont IFFR Burma Storybook, met na afloop een gesprek over film en poëzie. Tot slot wordt Mark Cousins’ Bigger Than The Shining nog een laatste keer vertoond. Daarna vernietigt Cousins zijn video-essay met een bijl.

Ook in het programmaonderdeel Perspectives vindt een aantal talks plaats. In Panel Picture Palestine: Perpetual Recurrences praat de nieuwe generatie Palestijnse filmmakers en videokunstenaars over hun werk. In Criss-Cross: Gangland, Copland, Terrorland wordt de donkere kant van la douce France besproken, met bekende auteurs en filmmakers van Franse krimi’s uit het themaprogramma Criss-Cross.In Black Rebels: Minding the Gap verkent IFFR verleden, heden en toekomst van black cinema in interviews, films, muziek en discussies – met Charles Burnett, Ernest Dickerson, Keith Piper en Tirzo Martha. Na de vertoning van Nocturama vindt een uitgebreid gesprek plaats met filmmaker Bertrand Bonello over het huidige politieke klimaat in Frankrijk, en hoe dat doorklinkt in zijn film.

Festival Trailer IFFR 2017

Alle talks en masterclasses tijdens IFFR 2017:

Masterclass Béla Tarr

De invloedrijke hedendaagse filmmaker Béla Tarr reflecteert met journalist Jonathan Romney op zijn werk.

do 26 jan 15:00, de Doelen Van Cappellen Zaal, €5,50

Masterclass Barry Jenkins

In het kader van zijn laatste speelfilm Moonlight vertelt filmmaker Barry Jenkins over zijn exploderende carrière en wat hem definieert als filmmaker.

do 26 jan, 16:00, KINO 1, €5,50

Artist Talk Joost Rekveld: The Motors of Invention

Kunstenaar en filmmaker Joost Rekveld leidt het verzamelprogramma in en behandelt tussendoor onderwerpen die voor zijn werk belangrijk zijn.

vr 27 jan, 14:00, KINO 1, €11/€8 voor het filmticket

Masterclass Andrea Arnold

Masterclass met Britse filmmaker Andrea Arnold over het creatieve proces, naar aanleiding van haar nieuwe succesfilm American Honey.

vr 27 jan, 15:00, de Doelen Van Cappellen Zaal, €5,50

Parallax Views: Jackie

Special screening of Jackie preceded by a video essay by Kevin B. Lee and followed by a conversation with film journalists Jan Pieter Ekker and Dana Linssen.

Fri 27 Jan, 15:45, de Doelen Willem Burger Zaal, €11/€8 for the film ticket

Minicollege over de Kennedy's – Jackie

Buig je na de vertoning van Jackie samen met VS-deskundige Willem Post over de complottheorieën rondom de moord op JFK.

vr 27 jan, 17:45, de Doelen Lobby, gratis toegang

Artist Talk Joost Rekveld: Light Matters

Kunstenaar en filmmaker Joost Rekveld leidt het verzamelprogramma in en behandelt tussendoor onderwerpen die voor zijn werk belangrijk zijn.

za 28 jan, 14:00, Pathé 2, €11/€8 voor het filmticket

If You Catch Fish, You Can Make Soup: Burma Storybook

Gesprek over poëzie en cinema in samenwerking met Poetry International na de filmvertoning van Burma Storybook.

za 28 jan, 14:30, KINO 1, €11/€8 voor het filmticket

IFFR Talk: Double Play

Filmjournalist Gerhard Busch in gesprek met Ernest Dickerson over Double Play.

za 28 jan, 16:00, LantarenVenster Foyer, gratis toegang

Black Rebels: Minding the Gap

Reis door het verleden, heden en de toekomst van Black cinema. Talks, films, muziek en interviews. Met filmmakers Charles Burnett en Ernest Dickerson, en kunstenaars Keith Piper en Tirzo Martha.

zo 29 jan, 13:00, Schouwburg Kleine Zaal, gratis toegang

Artist Talk belit sağ

Kunstenaar en filmmaker belit sağ over recente beelden van conflict, propaganda en oorlog, en onze relatie tot die beelden. Professor Zeynep Sayin spreekt over het gebruik van montage in sağs werk.

ma 30 jan, 12:00, KINO 3, gratis toegang

Artist Talk Jesse McLean

Met selecties uit haar werk onderzoekt kunstenaar en filmmaker Jesse McLean de invloed van media en technologie op haar eigen creatieve proces.

ma 30 jan, 12:00, KINO 4, gratis toegang

Parallax Views: Thomas Elsaesser – The Cinema of Abjection

Filmhistoricus Thomas Elsaesser zet naar aanleiding van films uit het programma zijn theorie over ‘cinema of abjection’ uiteen.

ma 30 jan, 15:00, de Doelen Arcadis Zaal, gratis toegang

IFFR Talk: Family Life

Filmjournalist Bor Beekman in gesprek met filmmakers Alicia Scherson en Cristián Jiménez over Family Life.

ma 30 jan, 15:30, LantarenVenster Foyer, gratis toegang

IFFR Talk: Abdullah Mohammad Saad & Edwin

Filmjournalist Paolo Bertolin in gesprek met filmmakers Abdullah Mohammad Saad en Edwin.

di 31 jan, 15:45, LantarenVenster Foyer, gratis toegang

A Band Apart: Nocturama

Na afloop van Nocturama een interview met regisseur Bertrand Bonello, over hoe zijn film de huidige politieke sfeer in Frankrijk reflecteert.

wo 1 feb, 15:30, Cinerama 1, €11/€8 voor het filmticket

Parallax Views: Bigger Than The Shining

Last year, IFFR screened Mark Cousins’ Bigger Than The Shining. The video essay will be screened one final time, after which Cousins will destroy it with an axe.

Wed 1 Feb, 13:30, Pathé 2, €11/€8 for the film ticket

Kunsten ’92 en IFFR 2017  - Debat Beyond Elections

Met het verkiezingsdebat laten Kunsten '92 en IFFR filmhistoricus Thomas Elsaesser en maatschappelijk ondernemer en onderzoeker Renee Frissen en aankomende en zittende politici aan het woord over grote vraagstukken in onze samenleving, de rol van de kunsten en de instrumenten die wij zelf in handen hebben.

Wo 1 feb, 19.00 uur – 21.30 uur, de Doelen, Willem Burgerzaal, gratis toegang

Masterclass Olivier Assayas

Olivier Assayas reflecteert op eerder werk, zijn belangrijkste invloeden en nieuwste film Personal Shopper.

do 2 feb, 15:00, de Doelen Jurriaanse Zaal, €5,50

Parallax Views: Open Bar Roundup Forum

In een levendig debat discussiëren IFFR-filmmakers over de rol van cinema in dit keerpunt van huidige politieke veranderingen.

do 2 feb, 17:00, de Doelen Van Cappellen Zaal, gratis toegang

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL