Take Me Somewhere Nice_Film Still 1.jpg
 • jpg

Still: Take Me Somewhere Nice

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 9 januari 2019

IFFR onthult line-ups van Tiger en Big Screen Competition

Ook aangekondigd: talks en masterclasses van o.a. Claire Denis en Sacha Polak en de slotfilm van IFFR 2019

Op de persconferentie van vandaag kondigde International Film Festival Rotterdam (IFFR) de acht films in de Tiger Competition 2019 aan. Tijdens het festival kiest een jury de winnaars van de Tiger Award en de Special Jury Award. Ook onthuld: de acht films in de Big Screen Competition, de slotfilm van IFFR 2019 en klinkende namen in het Talks & Masterclasses-programma, onder wie Claire Denis, Sacha Polak en Jia Zhangke.

 

De Tiger Competition bestaat uit acht films met elk hun eigen premi√®redag. Dit jaar bevat de selectie vier werken van filmmakers die eerder op IFFR te zien waren. Take Me Somewhere Nice van de Nederlandse Ena Sendijarevińá (Import) is een stijvolle en tragikomische roadmovie over een Bosnisch-Nederlandse tiener die op zoek is naar haar vader. Ook geselecteerd: het geslepen en nachtmerrieachtige Koko-di Koko-davan Johannes Nyholm (The Giant) en No cora√ß√£o do mundo, een liefdevolle moza√Įekfilm over de inwoners van Contagem van Gabriel Martins Alves en Maur√≠lio MartinsCarlos Marqu√©s-Marcet (Anchor and Hope) maakte Els dies que vindran, een vlieg-op-de-muurportret van de levensveranderende negen maanden van een zwanger stel.

Shengze Zhu struinde China‚Äôs wereld van livestreamers af voor materiaal voor haar found-footagefilm Present.Perfect., een portret van een generatie. Het speelfilmdebuut Sons of Denmark van de Deense filmmaker Ulaa Salim is een politieke thriller waarin de negentienjarige Zakaria langzaam radicaliseert in Kopenhagen. Grigory Dobrygins Sheena667 vertelt het verhaal van een Russische man wiens rustige leven overhoop wordt gegooid door een ontmoeting met een meisje uit een totaal andere wereld. Camila Jos√© Donoso‚Äôs Nona. If They Soak Me, I‚Äôll Burn Them toont haar eigen grootmoeder als anarchistische krijger in een Chileens stadje dat wordt geteisterd door bosbranden.

sill.png
 • png

Festivaldirecteur Bero Beyer: ‚ÄúDe marges van de geglobaliseerde wereld, een nachtmerrie met een kinderliedje dat je maar niet uit je hoofd krijgt, en liefde en genegenheid in enen en nullen ‚Äď het komt allemaal voorbij in de Tiger Competition-selectie van dit jaar: de voorhoede van nieuwe, onverwachte perspectieven op cinema. Deze acht films tonen de fantasierijke en diverse manieren waarop filmmakers van vandaag de wereld interpreteren.‚ÄĚDe Tiger Jury van IFFR 2019 bestaat uit de Chileense filmmaker en kunstenaar Alfredo Jaar; Daniela Michel (festivaldirecteur van Morelia Film Festival), Katriel Schory (voormalig directeur van het Israel Film Fund), Pimpaka Towira (Thaise filmmaker/producent en programmadirecteur van Singapore Film Festival) en de Italiaanse filmmaker Susanna Nicchiarelli. De Tiger Award komt met een geldprijs van ‚ā¨40.000 en de winnaar van de Special Jury Award krijgt ‚ā¨10.000.

De Tiger Jury van IFFR 2019 bestaat uit de Chileense filmmaker en kunstenaar Alfredo Jaar; Daniela Michel (festivaldirecteur van Morelia Film Festival), Katriel Schory (voormalig directeur van het Israel Film Fund), Pimpaka Towira (Thaise filmmaker/producent en programmadirecteur van Singapore Film Festival) en de Italiaanse filmmaker Susanna Nicchiarelli. De Tiger Award komt met een geldprijs van ‚ā¨40.000 en de winnaar van de Special Jury Award krijgt ‚ā¨10.000.

Big Screen Competition

De acht films geselecteerd voor de Big Screen Competition dingen mee naar de VPRO Big Screen Award ter waarde van ‚ā¨30.000. Deze geldprijs gaat samen met een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en een uitzending op televisie via de NPO. ‚ā¨15.000 gaat naar de bioscooprelease en ‚ā¨15.000 naar de filmmaker. De jury bestaat uit vijf fanatieke festivalgangers.

De selectie bevat Penny Lane‚Äôs gevatte en verrassende documentaire Hail Satan?, Anna Odells experiment rond (gender)identiteit X&Y, Anke Blond√©‚Äôs droogkomische drama The Best of Dorien B. en Anna Eborns Transnistra, een intieme film over jongeren in het gelijknamige ex-Sovjetstaatje. God of the Piano van Itay Tal is een aangrijpend drama over het obsessieve gedrag van een moeder en haar hoge verwachtingen voor haar zoon. Joel van Carlos Sor√≠n vertelt op subtiele wijze een verhaal van adoptie in een klein dorp in Patagoni√ę. May el-Toukhy‚Äôs Queen of Hearts is een krachtige en complexe karakterstudie van een vrouw die vreemdgaat met haar stiefzoon. Bangla van Phaim Bhuiyan is een speelse romantische komedie over een tweedegeneratie-immigrant in Rome. Zie beneden voor een overzicht van de selectie.

Bright Future Competition

Op maandag 7 januari maakten we de selectie bekend van de Bright Future Competition. Lees hier meer over de line-up.

Screenshot 2019-01-09 at 10.20.58.png
 • png

Slotfilm IFFR 2019

De slotfilm van IFFR 2019 is The Hummingbird Project van Kim Nguyen, een existenti√ęle thriller met Jesse Eisenberg en Alexander Sk√•rsgard als twee Wall Street-geeks die een bizar maar lucratief plan bedenken. Na de vertoning in grote zaal van de Doelen op zaterdag 2 januari 2019 sluit IFFR af met een spetterend feest.

Talks & Masterclasses 

IFFR‚Äôs Talks & Masterclasses-programma voegt met vele filmmakers en andere sprekers een extra laag toe aan het festival. Eerder kondigden we Cliff Martinez, Carlos ReygadasGuillermo Arriaga en Alfredo Jaar al aan. Ook op het programma: een masterclass van Claire Denis (wier High Life in Signatures draait), een Big Talk van Sacha Polak (wier Dirty God het festival opent op 23 januari) en een masterclass van Jia Zhangke (wiens Ash Is Purest White in Limelight draait). Daarnaast geeft de Poolse filmmaker Agnieszka Holland de jaarlijkse Freedom Lecture (georganiseerd in samenwerking met De Balie en hoofdsponsor vfonds), maakt de Engelse filmcriticus Anna Smith live een podcast met de titel Girls on Film en geeft Khalik Allah (wiens film Black Mother in Bright Future draait) een lezing in samenwerking met de World Press Photo-tentoonstelling in Rotterdam. De choreograaf van Gaspar No√©‚Äôs Climax, Nina McNeely, geeft een lezing en een choreografieworkshop. Samson Wong geeft een masterclass over zijn virtual effects-werk voor de film Shadow van Zhang Yimou. Ook is er een gesprek met Francesca en Mica Levi over componeren voor film.

Screenshot 2019-01-09 at 10.10.33.png
 • png

Tiger Competition, gerangschikt op premi√®redag:  

 • 24 januari 2019 Sons of DenmarkUlaa Salim, 2019, Denemarken, wereldpremi√®re
 • 25 januari 2019 No cora√ß√£o do mundoGabriel Martins Alves/Maur√≠lio Martins, 2019, Brazili√ę, wereldpremi√®re
 • 26 januari 2019 Take Me Somewhere Nice, Ena Sendijarevińá, 2019, Nederland/Bosni√ę en Herzegovina, wereldpremi√®re
 • 27 januari 2019 Present.Perfect., Shengze Zhu, 2019, Verenigde Staten/Hong Kong, wereldpremi√®re
 • 28 januari 2019 Sheena667, Grigory Dobrygin, 2019, Rusland, wereldpremi√®re
 • 29 januari 2019 Nona. If They Soak Me, I‚Äôll Burn Them, Camila Jos√© Donoso, 2019, Chili/Brazili√ę/Frankrijk/Zuid-Korea, wereldpremi√®re
 • 30 januari 2019 Koko-di Koko-daJohannes Nyholm, 2018, Zweden/Denemarken, internationale premi√®re
 • 31 januari 2019 Els dies que vindranCarlos Marqu√©s-Marcet, 2019, Spanje, wereldpremi√®re

Big Screen Competition:

 • Bangla, Phaim Bhuiyan, 2019, Itali√ę, wereldpremi√®re
 • The Best of Dorien B., Anke Blond√©, 2019, Belgi√ę, wereldpremi√®re
 • God of the Piano, Itay Tal, 2019, Isra√ęl, wereldpremi√®re
 • Hail Satan?Penny Lane, 2018, Verenigde Staten, internationale premi√®re
 • Joel, Carlos Sor√≠n, 2018, Argentini√ę, Europese premi√®re
 • Queen of Hearts, May el-Toukhy, 2019, Denemarken, Europese premi√®re
 • Transnistra, Anna Eborn, 2019, Zweden, wereldpremi√®re
 • X&Y, Anna Odell, 2018, Zweden/Denemarken, internationale premi√®re

Perscontacten