The Beast In The Jungle_ (Fotograaf Ricardo Vaz Palma).jpg
  • jpg

Still uit The Beast in the Jungle

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari – 3 februari 2019

Rotterdam, 29 november 2018

The Beast in the Jungle van Clara van Gool in wereldpremière op 48ste IFFR

En meer Limelight-titels bevestigd, waaronder Vox Lux van Brady Corbet, Climax van Gaspar Noé en de wereldpremière van Beats van Brian Welsh

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert de feestelijke wereldpremière van The Beast in the Jungle van Clara van Gool, een poëtische bespiegeling over tijd, herinnering en sterfelijkheid die het midden houdt tussen dans- en kostuumfilm. De film is onderdeel van het IFFR 2019-programma Limelight. Ook de Britse film Beats van Brian Welsh gaat binnen Limelight in wereldpremière.

Clara van Gool maakte eerder films waarin dans een grote rol speelt en won onder meer een Emmy Award voor haar werk. IFFR vertoonde al Bitings and Other Effects…,Nussin en Passing Future (3 Solos). Haar nieuwste werk The Beast in the Jungle is een vrije verfilming van Henry James’ novelle uit 1903.

De film begint in een Engels landhuis in datzelfde jaar, maar neemt de kijker in sprongen mee langs de Tweede Wereldoorlog via de jaren zestig naar het heden. Dankzij de choreografie, het uitgekiende geluidsontwerp, de terugkerende dialogen en de fraaie cinematografie ontvouwt zich een mystiek en episch verhaal over het onverbiddelijk verstrijken van de tijd, terwijl we wachten op ‘het beest uit de jungle’.

Festivaldirecteur Bero Beyer prijst The Beast in the Jungle: “Clara van Gool verwerkt overtuigend literatuur, beweging en beeld in een prachtig verhaal dat ook nog eens ontroert. Een film om naar uit te kijken.”

Limelight

The Beast in the Jungle maakt onderdeel uit van IFFR’s Limelight-programma, waarin films een plek krijgen die na het festival in de Nederlandse filmtheaters verschijnen. Eerder maakten we al vijf Limelight-titels bekend, waaronder de wereldpremière van de Nederlandse film Camino, een feature-length selfie van Martin de Vries.

Ook de Britse film Beats van Brian Welsh gaat binnen Limelight in wereldpremière. Deze (g)rauwe film vertelt het verhaal van twee Schotse tieners die − tegen de achtergrond van de opkomende raves − tijdens de zomer van 1994 hun laatste nacht samen beleven, voordat ze elk hun eigen weg in het leven zullen gaan.

Collage Limelight IFFR 2019 NL.png
  • png

Andere geselecteerde Limelight-titels zijn de door het Hubert Bals Fonds gesteunde films A Land Imagined van Yeo Siew HuaRojo van Benjamín Naishtat en Rafiki van Wanuri Kahiu. Daarnaast zijn ook het op CineMart gepresenteerde Birds of Passage van Cristina Gallego en Ciro Guerra geselecteerd, evenals het spraakmakende Climax van Gaspar Noé en Vox Lux van Brady Corbet. Zie hieronder de lijst met titels die tot nu toe bekend zijn.

Alle tot nu toe bevestigde Limelight-titels

Un amour impossible, Catherine Corsini, 2018, Frankrijk

Asako I & II, Hamaguchi Ryūsuke, 2018, Japan/Frankrijk

Ash Is Purest White, Jia Zhangke, 2018, China/Frankrijk

The Beast in the Jungle, Clara van Gool, 2019, Nederland/Luxemburg, wereldpremière

BeatsBrian Welsh, 2019, Verenigd Koninkrijk, wereldpremière

Birds of Passage, Cristina Gallego/Ciro Guerra, 2018, Colombia/Denemarken/Mexico

Camino, een feature-length selfie, Martin de Vries, 2019, Nederland, wereldpremière

Capharnaüm, Nadine Labaki, 2018, LibanonClimax, Gaspar Noé, 2018, Frankrijk

Donbass, Sergei Loznitsa, 2018, Duitsland/Oekraïne/Frankrijk/Nederland/Roemenië

A Land Imagined, Yeo Siew Hua, 2018, Singapore/Frankrijk/Nederland

Lazzaro felice, Alice Rohrwacher, 2018, Italië/Zwitserland/Frankrijk/Duitsland

Leto, Kirill Serebrennikov, 2018, Rusland/Frankrijk

Rafiki, Wanuri Kahiu, 2018, Kenia/Zuid-AfrikaRojo, Benjamín Naishtat, 2018, Argentinië/Brazilië/Frankrijk/Nederland/Duitsland

Vox Lux, Brady Corbet, 2018, Verenigde Staten

Perscontacten