284675 sentsov c3243c large 1531128015

Oleg Sentsov at IFFR 2012

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 9 juli 2018

Gaamer van hongerstakende Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov beschikbaar op IFFR Unleashed

Alle opbrengsten naar Sentsov, die ruim acht weken in hongerstaking is

Vandaag is de 57ste dag van Oleg Sentsovs hongerstaking. IFFR herhaalt zijn dringende oproep tot Sentsovs vrijlating en veiligheid. Zijn speelfilmdebuut Gaamer (2012) is nu online beschikbaar op streamingplatform IFFR Unleashed. In een poging een vriend van het festival en een bijzondere filmmaker in deze benarde situatie te steunen, speelt International Film Festival Rotterdam (IFFR) alle pay-per-view-opbrengsten direct door ten goede van Sentsovs zaak. We hopen ten zeerste dat het kijken van Gaamer mensen extra motiveert in hun acties voor Sentsovs vrijlating.

De Oekraïense filmmaker is sinds 14 mei in hongerstaking in een gevangenis in Siberië. Sentsov was betrokken bij de Maidanprotesten en werd in mei 2014 gearresteerd en later veroordeeld tot twintig jaar cel. Amnesty International heeft de ontwikkelingen in deze zaak nauw gevolgd en noemde het een “oneerlijk proces door een militaire rechtbank”. In onze vorige oproep over deze zaak deelde IFFR de brief we samen met een aantal Nederlandse filminstanties ondertekenden. De briefrichtte zich tot het Europese parlement met het dringende verzoek alles op alles te zetten voor Sentsovs vrijlating.

284674 gaamer 8c3532 large 1531127796

Gaamer van Oleg Sentsov

Programmeur Evgeny Gusyatinskiy: “Toen we Sentsovs prachtige debuut programmeerden in 2012, wisten we dat hij een veelbelovende filmmaker was van wie we de komende jaren nog veel zouden horen. Het is tragisch dat het nu zo gelopen is.”

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Om nóg een keer de aandacht op Sentsov te richten en om mensen kennis te laten maken met de geweldige filmmaker achter de politiek gevangene, besloten we om Gaamer op IFFR Unleashed te zetten, onze online streamingdienst. Het is het minste dat we konden doen. Politiek gemotiveerd onrecht mag en zal onafhankelijke filmmakers nooit tot zwijgen brengen!”

Gaamer ging in wereldpremière op IFFR 2012 en is een realistische film over een tiener uit een Oekraïense stad die ernaar streeft een gametoernooi te winnen. Zijn skills zijn veelbelovend, maar het eindeloze spelen zit zijn studie op het technisch college in de weg, tot groot verdriet van zijn alleenstaande moeder. Kijk de film via iffrunleashed.com/film/gaamer.

Download PDF
Download PDF
About International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.