280030 hubert%20bals%20fund 88b47b original 1526318043

48ste International Film Festival Rotterdam

23 januari - 3 februari 2019

Rotterdam, 15 mei 2018

Hubert Bals Fonds versterkt activiteiten rond postproductie

Nieuwe samenwerking IFFR en Netherlands Post production Alliance (NPA)

Het Hubert Bals Fonds (HBF) van International Film Festival Rotterdam (IFFR) blijft manieren ontwikkelen om onafhankelijke cinema te steunen. Door middel van een partnership met de recent opgerichte Netherlands Post production Alliance (NPA) creëert het HBF nieuwe routes waarlangs wereldcinema zijn weg vindt naar Nederland. Via deze nieuwe samenwerking koppelt het Hubert Bals Fonds Nederlandse postproductiehuizen aan makers van wereldcinema.

Het Hubert Bals Fonds is in 1988 opgericht ter ondersteuning van bijzondere speelfilmprojecten van innovatieve filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa. Het fonds financiert in verscheidene productiestadia en speelt vaak een cruciale rol in het verwezenlijken van filmprojecten. Via de samenwerking met de NPA versterkt het HBF zijn activiteiten in de postproductiefase van het filmproces.

NPA investeert in postproductie HBF-titels

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Het HBF ziet dat veel projecten behoefte hebben aan ondersteuning in de laatste fase van productie. Nederlandse postproductiehuizen hebben aanzienlijke expertise te bieden aan internationale onafhankelijke filmprojecten en IFFR-films in het bijzonder. Met de nieuwe samenwerking tussen het HBF en de NPA willen we een brug slaan. Deze gezamenlijke inspanning is een eerste stap richting in het verder versterken van postproductieondersteuning voor HBF-titels.”

Marit van den Elshout, hoofd van IFFR PRO: “Het HBF zal selecteren, verbinden en presenteren. De door het HBF geselecteerde en ondersteunde films worden gepresenteerd aan de leden van de NPA, die deze projecten vervolgens steunen en bijdragen aan het postproductieproces.”

Peter Warnier, bestuurslid van de NPA: “We hebben de NPA gesticht om de horizon van de Nederlandse postproductiebedrijven te verbreden. We zijn daarom verheugd om via onze samenwerking met IFFR meer onafhankelijke films naar Nederland te leiden. Het belooft een vruchtbare aanpak te worden die zowel de Nederlandse postproductiebranche als de internationale cinema ten goede komt.”

Netherlands Post production Alliance

Een groep van dertien bedrijven die werken in beeldnabewerking, geluidsnabewerking en visual effects hebben de handen ineen geslagen om in mei 2018 de Netherlands Post production Alliance te vormen. De organisatie beoogt de positie van Nederlandse postproductiebedrijven in het internationale speelveld te verstevigen en mensen te wijzen op de Netherlands Film Production Incentive, een regeling die (co)producties tot 35% cash rebate biedt.

“We kwamen tijdens Cannes 2017 op het idee om de Nederlandse postproductiebranche te verenigen”, vertelt Warnier. “Een jaar later is het zover. Het is dus logisch om onze oprichting tijdens Cannes 2018 bekend te maken en daarbij onze organisatie te verbinden aan IFFR’s filmfonds, het HBF.”

280032 hbf%20titels%20cannes%202018 93118d original 1526323026

HBF-titels op het grote scherm in 2018

Twee door het HBF gesteunde films zijn geselecteerd voor Cannes 2018: The Load van Ognjen Glavonić (Quinzaine) ontving HBF-beurzen in 2012 en 2016 en werd tevens gesteund in BoostNL 2013, en Rafiki van Wanuri Kahiu (Un Certain Regard) ontving een NFF+HBF-beurs in 2016. Twee andere films in Cannes zijn eerder op IFFR’s coproductiemarkt CineMart gepresenteerd: Birds of Passage van Cristina Gallego en Ciro Guerra (Quinzaine) in 2016, en Girls of the Sun van Eva Husson(Competition) in 2017.

Door het HBF gesteunde films die recent internationaal in filmtheaters zijn uitgebracht zijn onder andere A Man of Integrity van Mohammad Rasoulof (winnaar van de Un Certain Regard-prijs op Cannes 2017), I Am Not a Witch van Rungano Nyoni (winnaar van een BAFTA Film Award in 2018) en Tiempo compartido van Sebastián Hofmann (winnaar van de Special Jury Award for Screenwriting op Sundance 2018).

Het Hubert Bals Fonds (HBF) is opgericht in 1988 ter financiële ondersteuning van speelfilms gemaakt door innovatieve en getalenteerde filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa. Het fonds biedt verschillende subsidies, die vaak een cruciale rol spelen in de realisatie van een filmproject. Elk jaar wordt een rijk aanbod aan HBF-titels getoond op IFFR en filmfestivals over de hele wereld.

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With 340,000 admissions and 2,691 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 50th edition takes place from Wednesday 27 January to Sunday 7 February 2021. More information can be found at IFFR.com.