271403 persv5 2b3467 original 1517838955

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 4 februari 2018

IFFR sluit avontuurlijke

47ste editie af

Festival sloeg met succes nieuwe wegen in

Dit weekend kwam er met de vertoning van The Death of Stalin van Armando Iannucci een einde aan de 47ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het festival innoveerde op verschillende gebieden: met het kunstprogramma Frameworks, de online streamingdienst IFFR Unleashed, de tweedaagse distributieconferentie Reality Check en een gestroomlijnde editie van CineMart. 531 films (speelfilms, middellange en korte films) werden vertoond, waarvan 140 wereldpremières. IFFR verwelkomde 2405 filmprofessionals van over de hele wereld, onder wie 332 filmmakers. 

Het festival opende op 24 januari 2018 met de wereldpremière van Jimmie van Jesper Ganslandt. Apichatpong Weerasethakul presenteerde zijn SLEEPCINEMAHOTEL, een uniek project waarbij overnachtende bezoekers onder filmbeelden in slaap vallen. En IFFR werkte samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor een speciale vertoning met live muziek van de nieuwe film Paul Thomas Andersons Phantom Thread met Anderson en actrice Vicky Krieps aanwezig. IFFR 2018 telde met ruim 329.000 aanzienlijk meer bezoeken dan vorig jaar. Maar liefst 76 films kregen een publiekswaardering van 4 (van de 5) of hoger, waarmee het record van vorig jaar (63) ruimschoots werd gebroken.

271413 capture 116bda original 1517839192

Met de klok mee: Apichatpong Weerasethakul, Armando Iannucci, Charlotte Rampling, Paul Schrader, Jan Švankmajer, Alfredo Jaar, Sean Baker, Lucrecia Martel

Dit jaar presenteerde IFFR met trots een omvangrijk Talks-programma. Charlotte Rampling sprak over haar rol in Andrea Pallaoro’s Hannah en haar rijke carrière, Alfredo Jaar reflecteerde op de rol van kunstenaars in een wereld vol armoede en uitbuiting, Paul Schrader gaf een exclusief kijkje in de keuken van zijn radicale bewerking van de film Dying of the Light en zijn nieuwe film First Reformed, Lucrecia Martel sprak over haar KNF Award-winnende film Zama, Apichatpong Weerasethakul over zijn unieke visie op film, Sean Baker besprak zijn indie-hit 

The Florida Project, Armando Iannucci behandelde de kunst van satire en Jan Švankmajer blikte terug op zijn glansrijke en lange carrière als filmmaker waarvan de wereldpremière van Insect de feestelijke bekroning was. Ook waren er paneldiscussies over onderwerpen binnen de themaprogramma’s. Veel van de Talks werden op Facebook en Youtube gestreamd. Het totale aantal online views lag op 85.500, waarvan 29.000 voor Charlotte Rampling.

Het festival presenteerde vijf themaprogramma’s. House on Fire onderzocht de ongekende cinema uit Tamil Nadu. PACT dook diep in het panafrikanisme, met onder andere de zes uur durende talkshow Bridging the Gap. Met exposities in LP2 en V2_ reflecteerde het programma Curtain Call op de zelfvernietigende menselijke obsessie met vooruitgang. Maximum Overdrive vierde de opleving van het maximalisme uit de jaren 90 met onder meer de spectaculaire performance Totes Adorbs ♥ Hurricane. En A History of Shadows keek naar de vele manieren waarop cinema de geschiedenis kan herevalueren en herschrijven. 

271410 capture2 c76286 large 1517839191

Links Bridging the Gap (PACT), rechts Totes Adorbs ♥ Hurricane

In het nieuwe kunstplatform Frameworks vroeg IFFR twee gerenommeerde namen in de kunstwereld om twee opkomende talenten voor te dragen, de Acolytes, die ieder een bedrag van €10.000 kregen om een kunstwerk af te ronden. Apichatpong Weerasethakul en Alfredo Jaar presenteerden respectievelijk Pathompon ‘Mont’ Tesprateep en Grada Kilomba. IFFR bood speciale aandacht aan de Poolse kunstenaar Artur Żmijewski en presenteerde een retrospectief rond het werk van de Argentijnse filmmaker José Celestino Campusano, alsook een Deep Focus Short Profile met werk van de Chinese kunstenaar en filmmaker Zhou Tao.

Festivaldirecteur Bero Beyer: “Het was een waar genoegen om onze nieuwe uitbreidingen te zien slagen en om zoveel filmmakers te verwelkomen. We hebben nieuwe films en ideeën mogen vieren, maar werden tegelijkertijd scherp herinnerd aan de relevantie van een open platform als IFFR. Regisseur Mohammad Rasoulof mag nog steeds zijn land niet uit omdat zijn film A Man of Integrity, gesteund door het Hubert Bals Fonds, niet in de smaak viel bij de Iraanse overheid. En een dag voor onze vertoning van onze slotfilm The Death of Stalin in Rotterdam, werd een filmtheater in Moskou binnengevallen door gewapende politieagenten nadat zij het verbod op vertonen van de film hadden genegeerd.” 

IFFR vertoonde wederom een rijk aanbod van Nederlandse films, met wereldpremières van Wij van Rene Eller, Dorst van Saskia Diesing, BEWAREN – of hoe te leven van Digna Sinke (die op de vierde plaats in de publieksenquête belandde), Gangway to a Future van René Hazekamp, An Impossibly Small Object van David Verbeek, Possessed van Metahaven en Rob Schröder, de serie FENIX van Shariff Korver en Good Evening to the People Living in the Camp van Joost Conijn. Ook was er de Europese première van La Holandesa (Messi and Maud) van Marleen Jonkman, met Rifka Lodeizen in de hoofdrol.

IFFR organiseerde RTM, een dag waarop LantarenVenster volledig in het teken stond van Rotterdam, met films, muziek, poëzie, debatten en kunst. Tweede Kamerlid en voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert gaf het eerste Vredescollege, een initiatief van IFFR’s nieuwe hoofdsponsor vfonds. De jaarlijkse Tiger-speech werd gehouden door Lilianne Ploumen.

De diverse prijswinnaars laten zien dat IFFR cinema van over de hele wereld vertegenwoordigt. De Hivos Tiger Award werd gewonnen door The Widowed Witchvan de Chinese filmmaker Cai Chengjie. De jury prees “zijn gedurfde visie met meerdere lyrische lagen” en “laconieke humor”. The Reports on Sarah and Saleem van de Palestijnse filmmaker Muayad Alayan won de Special Jury Prize voor het scenario en kreeg de hoogste publiekswaardering onder de door het Hubert Bals Fonds gesteunde films. Sultry van de Braziliaanse filmmaker Marina Meliande werd eveneens in een vroeg stadium door IFFR ontdekt en door het Hubert Bals Fonds gesteund, net als Shireen Seno’s Filipijnse film Nervous Translation, die de NETPAC Award voor beste Aziatische film won. The Guilty van Gustav Möller was van alle films de publieksfavoriet en won de IFFR Youth Jury Award. Klik hier voor een overzicht van alle winnaars.

271406 collage 8a9243 large 1517838956

Met de klok mee: Sultry, The Reports on Sarah and Saleem, Nervous Translation, The Guilty, A Man of Integrity, The Widowed Witch

Distributie

Met het oog op de toekomst van arthousefilmdistributie lanceerde IFFR zijn eigen online streamingdienst IFFR Unleashed. Op dit platform zijn IFFR-films, masterclasses en extra’s het hele jaar door toegankelijk. IFFR Unleashed steunt onafhankelijke filmmakers door 50 procent van de inkomsten aan hen te geven en de filmmakers zelf te laten beslissen over hoe en waar hun films verspreid worden. Binnen een week hebben zich meer dan 1.000 gebruikers uit 44 verschillende landen geregistreerd. Nieuwe films worden maandelijks aan het aanbod toegevoegd in lijn met IFFR’s ambitie om ervoor te zorgen dat kwaliteitsfilms zo veel mogelijk gezien worden.

Winfried Baijens presenteerde de vierde editie van IFFR Live met zes films door vrouwelijke filmmakers, met onder andere de wereldpremière van Nina van Olga Chajdas, tevens winnaar van de VPRO Big Screen Award, en de internationale première van Amateurs van Gabriela Pichler. De films werden in meer dan 45 bioscopen tegelijk vertoond waarna publiek van over de hele wereld mee kon praten in de talkshows. Bijzondere locaties waren Harare en Curaçao.

Veel van de grote sales agents waren aanwezig op het festival. Er zijn internationale deals gesloten voor onder meer Anna’s War van Aleksei Fedortsjenko, Nervous Translation van Shireen Seno, Fátima van João Canijo en Djon África van João Miller Guerra en Filipa Reis. Deals voor distributie in de Benelux zijn gesloten voor Gustav Möllers The Guilty, Gustavo Pizzi’s Loveling en ook twee Big Screen-titels: Pity van Babis Makridis en Nina van Olga Chajdas. De Belgische film Rabot van Christina Vandekerckhove is opgepikt voor distributie in Nederland.

271412 capture3 8e517a large 1517839192

IFFR Live, IFFR Unleashed

Educatie

Het uitgebreide educatieprogramma van IFFR 2018 bereikte nog meer mensen dan vorig jaar. Bezoekers konden deelnemen aan onder meer een workshop scènes schrijven voor kinderenDECODED, IFFR Academy, Student Talksen meerdere samenwerkingen met de Erasmus Universiteit Rotterdam, Zadkine en het Grafisch Lyceum Rotterdam. In totaal zijn meer dan 15.000 kinderen, scholieren en MBO’ers bereikt en meer dan 13.000 studenten. Daarnaast waren er speciale workshops voor docenten die hen hielpen om film in hun lessen te verwerken.

IFFR PRO

IFFR 2018 organiseerde de eerste editie van Reality Check, een tweedaagse conferentie gericht op filmdistributie. Het programma nam huidige en toekomstige distributiemodellen kritisch onder de loep. Het festival organiseerde paneldiscussies met mensen uit alle hoeken van de industrie. 

De 35ste editie van CineMart presenteerde zestien speelfilmprojecten waarbij 620 filmindustriegasten aanwezig waren. De gestroomlijnde CineMart biedt diepgaande en langdurige begeleiding aan deze veelbelovende projecten. Het festival vertoonde zeven eerder door het Hubert Bals Fonds (HBF) gesteunde films. Daarnaast werden op het VR Days-evenement vier VR-projecten gelanceerd en zijn tijdens BoostNLnegen door het HBF en CineMart gesteunde projecten gepresenteerd. 59 aanstormende filmprofessionals uit alle hoeken van de wereld deden mee aan Rotterdam Lab, de vijfdaagse trainingsworkshop voor opkomende producenten.

271411 capture4 aff40d large 1517839191

Links het uitgebreide educatieprogramma van IFFR 2018, rechts de NS Train Experience ondersteund door content van IFFR Unleashed

Partners

IFFR verwelkomde vfonds als nieuwe hoofdsponsor en presenteerde twee nieuwe awards: de Found Footage Award, gesteund door het Instituut voor Beeld en Geluid, en de Voices Short Audience Award. Het festival heette ook Ammodo welkom als nieuwe partner voor de Tiger Short Competition. Susan Bijl maakte twee nieuwe versies van haar beroemde shoppingbag en Alfredo Gonzales ontwierp speciale Tiger-sokkenvoor de IFFR merchandise-winkel.

Feiten en cijfers

Bezoeken

Ruim 329.000 bezoeken

Films

267 speelfilms waarvan 60 wereldpremières, 35 internationale premières en 19 Europese premières.264 korte en middellange films waarvan 80 wereldpremières, 37 internationale premières en 24 Europese premières.

Gasten

2405 gasten uit de filmindustrie onder wie 332 filmmakers.

IFFR Unleashed

In een week tijd hebben meer dan 1.000 gebruikers zich geregistreerd voor IFFR Unleashed.

IFFR 2019

De 48ste editie van IFFR vindt plaats van woensdag 23 januari 2019 tot en met zondag 3 februari 2019.

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With 340,000 admissions and 2,691 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 50th edition takes place from Wednesday 27 January to Sunday 7 February 2021. More information can be found at IFFR.com.