269885 capture 1e50ff original 1516099685

Jeanine Hennis-Plasschaert

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 15 januari 2018

Jeanine Hennis-Plasschaert geeft Vredescollege tijdens IFFR 2018

Een initiatief van nieuwe hoofdsponsor vfonds

Op donderdag 1 februari vindt tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) het Vredescollege plaats, een nieuw initiatief van kersverse hoofdsponsor vfonds. Gastspreker is Tweede Kamerlid en voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. In het college biedt zij vanuit haar ervaring als voorvrouw van het leger haar perspectief op vrede voorafgaand aan een vertoning van Robert Schwentkes oorlogsfilm Der Hauptmann. De lezing wordt ingeleid door festivaldirecteur Bero Beyer en voorzitter van het vfonds Robert Croll.

Het vfonds (nationaal fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg) investeert jaarlijks in meer dan tweehonderd projecten binnen het thema vrede en vrijheid. Croll: “Wij zijn er trots op om hoofdsponsor van IFFR te zijn. Het festival brengt vrede, democratie, rechtsstaat en de internationale rechtsorde op een inspirerende manier onder de aandacht.”

Der Hauptmann vertelt het ongemakkelijke verhaal van de gedeserteerde Wehrmacht-soldaat Willy Herold, die in de laatste oorlogsdagen een officiersuniform vindt in een verlaten legerauto en het vervolgens aantrekt. Het duurt niet lang voordat hij zich, in deze meeslepend mooi gedraaide waarschuwing-uit-de-hel, ook de bijpassende hautaine wreedheid aanmeet. Robert Schwentke geeft eerder op dinsdag 30 januari een Big Talk over zijn gedurfde verfilming van de laatste fase oorlogsmisdaden die de nazi’s tegenover hun eigen burgers begingen.

Op zondag 28 januari draagt de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Kyungmook de Freedom Lecture voor, een gerelateerd evenement in samenwerking met vfonds en De Balie. Kims films belichten de levens van mensen uit gemarginaliseerde groepen zoals Noord-Koreaanse vluchtelingen, homoseksuelen, transgenders en sekswerkers. Hij is daarnaast jurylid van de Hivos Tiger Competition 2018.

269884 der%20hauptmann film%20still%201 c6acd1 original 1516099443

Still uit Der Hauptmann van Robert Schwentke

Vredescollege Jeanine Hennis-Plasschaert (in het Nederlands)

Donderdag 1 februari, 16:30, Pathé 1, €11/€8

16:30 Welkom festivaldirecteur Bero Beyer en Robert Croll, voorzitter van het vfonds

16:40 Vredescollege Jeanine Hennis-Plasschaert

17:00 Start film Der Hauptmann

IFFR x De Balie: Freedom Lecture Kim Kyungmook (in het Engels)

Zondag 28 januari, 17:30-19:00, Hilton, Le Jardin, €5,50

Over vfonds - Jaarlijks maakt het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) ruim tweehonderd bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen het thema Vrede en Vrijheid. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het vfonds uitgegroeid van een fonds dat zich sterk maakt voor veteranen en geüniformeerden tot een fonds dat mensen blijft stimuleren zich in te zetten voor vrede, democratie en de internationale rechtsorde. Om slachtoffers van oorlog en vredesmissies te herdenken maar ook de bevrijding, vrijheid en vrede te vieren, ondersteunt het vfonds bevrijdingsfestivals, oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Daarnaast investeert het continu in de toekomst in innovatieve onderwijs- en jongerenprojecten rondom vrede en democratie. Voor meer informatie over vfonds en tickets voor vrienden van het vfonds ga naar vfonds.nl.

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.