header_trailer.gif
  • gif

Bekijk hier de teaser van IFFR 2018.

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 29 november 2017

Meet the humans of Planet IFFR

International Film Festival Rotterdam (IFFR) onthult eerste programmaoverzicht en lanceertcampagne 2018

In 2017 verkenden we het gevarieerde landschap van Planet IFFR, een jaar later bekijken we haar bewoners. De 47ste editie van IFFR richt een wetenschappelijke blik op het eigenaardige landdier ‚Äėhomo sapiens‚Äô, oftewel human, dat met al zijn tegenstrijdige kwaliteiten het middelpunt van het festival vormt. Vijf themaprogramma‚Äôs, tientallen bijzondere evenementen en inspirerende festivalonderdelen vormen de lens waardoor wij onszelf in al onze glorie beschouwen.

Het programma van IFFR 2018 onderzoekt the humans of Planet IFFR in al hun gebreken en talenten. ‚ÄúInternational Film Festival Rotterdam is de plek waar alternatieve visies op film samenkomen‚ÄĚ, zegt festivaldirecteur Bero Beyer. ‚ÄúZodra we op het oppervlak van Planet IFFR neerdalen, zien we dat het er krioelt van de fascinerende en uiteenlopende schepsels waar iedereen zichzelf op de een of andere manier in zal herkennen.‚ÄĚ

Zoals voorgaande jaren is het programma ook dit keer opgedeeld in vier secties, elk met eigen kleur en sentiment: Bright Future (werk van ambitieuze filmmakers aan het begin van hun carri√®re); Voices (grote thema‚Äôs ge√Įnterpreteerd door filmmakers met een zelfverzekerde stem); Deep Focus (een diepgaande blik op cinema, met masterclasses en retrospectieven); en Perspectives (verschillende themaprogramma‚Äôs die sociaal en politiek relevante problematiek onderzoeken in film).

Themaprogramma’s

Voor deze 47ste editie hebben de IFFR-programmeurs vijf hoofdthema’s ontwikkeld:

A History of Shadows onderzoekt de functie van film in het opgraven, herevalueren en naspelen van de verhalen van de verliezers van de geschiedenis. Het programma bevat historische fictie, documentaires, essays en installaties: van big budget tot experimenteel; van Itali√ę tot Paraguay; van Robert Schwentkes The Captain tot de J√∂rn Donner-double bill Fuck Off! Images from Finland (1971) en Fuck Off 2 (2017). Door programmeur Gerwin Tamsma en gastprogrammeur Gustavo Beck.

Maximum Overdrive viert de renaissance van het duizelingwekkende maximalisme uit de jaren negentig. Films met een hallucinerende, eclectische en popculturele stijl vertegenwoordigen de mengelmoes van genres die tot bloei kwam in de jaren vlak voor de eeuwwisseling. Voorbeelden zijn de internationale premi√®re van de acht uur durende serie The Eyeslicer (tien afleveringen) van de Amerikaanse Dan Schoenbrun en Vanessa McDonnell en de punk-chick flick Team Hurricane van Deense filmmaker Annika Berg. Door programmeur Inge de Leeuw.

Pan-African Cinema Today (PACT) biedt een podium aan films uit Afrika en de Afrikaanse diaspora, die verbonden zijn door de geest van het panafrikanisme. PACT duikt diep in deze politieke en artistieke beweging en haar invloed op hedendaagse cinema. Voor het programma werkt IFFR samen met het Smithsonian National Museum of African American History and Culture in Washington en het Keniaanse Nest Collective. Daarnaast is er een IFFR Live-vertoning vanuit de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, waar Robert Mugabe onlangs aftrad als president. Door programmeurs Tessa Boerman en Peter van Hoof.

House on Fire onderzoekt hoe de toename van radicale politieke stromingen in India een nieuwe en internationaal onderbelichte golf van ge√ęngageerde films voortbracht in de progressiefste Indiase staat: Tamil Nadu. In deze broedplaats ontkiemden zelfverzekerde stemmen die een storm aanwakkerden. IFFR 2018 toont onder meer I Am God van Bala, Wage War van Mysskin en Arena van Vetri Maaran. Door gastprogrammeur Olaf M√∂ller.

Curtain Call buigt zich over de gevolgen van de voortdenderende technologische ontwikkelingen en het hardnekkige geloof dat diezelfde technologie ons zal redden als het misgaat. Bevestigd zijn de video-installatie The White van Kurt d‚ÄôHaeseleer en Franck Vigroux, de virtual reality-installatie Orbital Vanitas van Shaun Gladwell en VR-collectief Badfaith. Door programmeur Edwin Carels.

tekst humans ENG.PNG
  • PNG
En uiteraard biedt IFFR 2018 meer...

IFFR breidt zijn Masterclasses-programma uit met nog meer inspirerende sprekers. Een van de bevestigde namen is filmmaker Lucrecia Martel, wiens film Zama vertoond wordt binnen het themaprogramma A History of Shadows. Daarnaast heeft IFFR een uitbundige en omvangrijke kortefilmselectie met meer dan tweehonderd titels. Met dit jaar onder meer werk van Korakrit Arunanondchai, Adrian Paci en Zhou Tao. En het nieuwe Art Directions-parcours leidt bezoekers langs kunstwerken in de openbare ruimte en verschillende Rotterdamse kunstinstellingen waar IFFR mee samenwerkt.

Met een verse editie van IFFR Live onderzoekt het festival nieuwe distributie-initiatieven. Deelnemende filmtheaters en VOD-platformen vertonen zes IFFR Live-films en cre√ęren zo satellietfestivals over de hele wereld. Publiek kan vanuit de bioscoop of vanaf de bank via sociale media meedoen aan de interactieve talkshows met filmmakers en cast.

In de geest van IFFR PRO organiseert het festival onder de naam Reality Check een nieuw distributiesymposium. Deze tweedaagse bijeenkomst is een van de manieren waarop IFFR de toekomst van onafhankelijke cinema wil garanderen. Daarnaast herorganiseert IFFR zijn internationale coproductieplatform CineMart om filmprofessionals beter te bedienen bij het vinden van de juiste connecties voor het verwezenlijken en financieren van hun project.

Meer over het programma, filmtitels en de nieuwe campagne vind je op IFFR.com

Perscontacten