Realism 2.png
  • png

Foto: Realism door Artur Żmijewski, onderdeel van Art Directions

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 23 november 2017

International Film Festival Rotterdam breidt kunstprogramma uit

Filmfestival met oog voor kunst presenteert Art Directions en lanceert audiovisuelekunstprogramma Frameworks 

International Film Festival Rotterdam (IFFR) laat kunst en film samensmelten. Als een van de weinige filmfestivals serveert het naast uitdagende films ook een veelzijdig kunstprogramma, met de titel Art Directions, dat het hele festival doorkruist. Nieuw onderdeel: Frameworks, een jaarlijks format dat een springplank biedt aan talentvolle audiovisuele kunstenaars.

De vervaging van de lijn tussen kunst en film deert ons geenszins. Een beetje verwarring is juist spannend! Bero Beyer, festivaldirecteur
IFFR lanceert Frameworks

Met Frameworks verstevigt IFFR zijn band met de kunstwereld. Vanaf de aanstaande editie vraagt het festival elk jaar twee gevestigde namen uit de kunst een aantal jonge talenten voor te dragen die volgens hen een groter podium verdienen. Een jury kiest uit die voorselectie twee winnaars – de zogeheten Acolytes – die beiden een beurs van €10.000 ontvangen voor het afronden van een audiovisueel kunstwerk dat op IFFR in première gaat.

Dit jaar worden de Acolytes gepresenteerd door de Thaise filmmaker en Gouden Palm-winnaar Apichatpong Weerasethakul (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past LivesCemetery of Splendour), en de Chileense conceptuele kunstenaar Alfredo Jaar (The Sound of Silence). Zij droegen de winnaars van dit jaar voor: Pathompon Tesprateep (Endless, Nameless), een filmmaker gevestigd in Bangkok, en Grada Kilomba, een interdisciplinaire kunstenaar gevestigd in Berlijn die momenteel haar solotentoonstelling Secrets to Tell heeft in MAAT, Lissabon. Beide talenten presenteren in Rotterdam hun nieuwe werk.

Frameworks maakt de impliciete dialoog tussen kunstenaars expliciet door middel van publieke lezingen en presentaties gedurende het festival. Elke editie brengt visuele kunstenaars, filmmakers, producenten, critici, fondsen, fundaties en verzamelaars bij elkaar om de kruising van film en visuele kunst te bespreken.

art directions tekst nl.PNG
  • PNG
Art Directions

In het Art Directions-parcours van de 47ste editie van IFFR zijn nieuwe video-installaties van gerenommeerde kunstenaars te zien, als onderdeel van verschillende themaprogramma’s. In Journey to Russia (1989-2017) wekken de Italiaanse kunstenaars Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi op zes schermen de geschiedenis tot leven van Russische avant-gardistische kunstenaars uit de jaren 20 en 30. Met de internationale première van Realism (2017) bevraagt de altijd spraakmakende Poolse kunstenaar Artur Ĺ»mijewski onze perceptie van lichamelijke beperkingen. Ĺ»mijewski staat dit jaar extra in de spotlight met een uitgebreid retrospectief van zijn films van de jaren 90 tot nu.

Al bij aankomst op station Rotterdam Centraal ervaart de IFFR-bezoeker de samensmelting van de kunst- en filmwereld door middel van een speciale film boothgeĂŻnstalleerd in samenwerking met de Art Rotterdam Week. Hier wordt het videowerk Plot Point van Nicolas Provost vertoond. Vanaf daar leidt Art Directions de bezoeker via enkele werken in de openbare ruimte langs verschillende kunstinstellingen waar IFFR mee samenwerkt, waaronder V2_, TENT, LP2, Museum Boijmans Van Beuningen, het Nederlands Fotomuseum en Het Nieuwe Instituut.

Door samenwerkingen met de kunstwereld en de vele onverwachte tentoonstellingen en performances tijdens het festival geeft IFFR de kunst alle ruimte. Meer namen van kunstenaars en tentoonstellingen worden binnenkort bekendgemaakt.

IFFR vindt plaats van 24 januari tot en met 4 februari 2018 in Rotterdam.  De film booth op Rotterdam Centraal blijft staan van de eerste dag van IFFR tot de laatste dag van de Art Rotterdam Week 2018, dat van 8 tot en met 12 februari plaatsvindt.

Perscontacten