238509 4de17b62 8c2b 40d1 a43b 7a66b7502f1f c3a3c1 original 1488807126

Jorge Cadena (El cuento de Antonia), een van de drie Tiger Award voor Korte Film winnaars.

46ste International Film Festival Rotterdam

25 januari - 5 februari 2017

Rotterdam, 29 januari 2017

IFFR maakt winnaars Tiger Awards voor Korte Films 2017 bekend

Op zondag 29 januari zijn El cuento de Antonia van Jorge Cadena, Rubber Coated Steel van Lawrence Abu Hamdan en Sakhisona van Prantik Basu in KINO in Rotterdam bekroond met drie gelijkwaardige Tiger Awards voor Korte Films. De winnende filmmakers ontvangen elk een bedrag van €3.000. Information Skies van Metahaven is de korte film die vanuit International Film Festival Rotterdam (IFFR) genomineerd wordt voor de European Film Awards 2017.

De jury voor de Tiger Competitie voor Korte Films bestond uit de Finse kunstenaar, filmmaker en voormalig winnaar van deze prijs (Giant, 2014), Salla Tykkä; hoogleraar Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker Patricia Pisters en Andrea Lissoni, Senior Curator van International Art (Film) bij Tate Londen.

De jury verklaarde over de keuze voor El cuento de Antonia: “Een indrukwekkende film over het verzet van een meisje tegen culturele en religieuze gebruiken verteld aan de hand van verschillende inwijdingsrituelen. De jonge regisseur toont zijn vermogen om met acteurs te werken en de energie van het verhaal om te zetten in kundig gekadreerde en gemonteerde beelden.” Over Rubber Coated Steel: “Een zeer actuele film die onder de oppervlakte van vastgelegd materiaal duikt om de werkelijkheid te onderzoeken. Door een apparaat uit te vinden dat forensisch bewijs vertaalt, laat de film zien hoe kunst een rol moet spelen in de hedendaagse samenleving.” Over Sakhisona: “Een surrealistische, poëtische benadering van de mythen die verborgen liggen in de archeologische lagen van de aarde. De film voert de kijker mee in een prachtige zwart-wit esthetiek en vertelt een liefdesverhaal dat aansluit bij de vitaliteit van de natuur.”

De jury selecteerde uit de 23 genomineerde films voor de Tiger Competitie voor Korte Films Information Skies als nominatie voor de European Film Awards: “In de traditie van de beste essayfilms valt deze post-fact-meditatie over onze hightechwereld op door zijn originele beelden. Zowel de grafische kwaliteit van de animaties als de karakteristieke gedramatiseerde scènes verbeelden dromen en hoop voor de toekomst.”

Volledige line-up Tiger Awards Competitie voor Korte Films 2017

As Without So Within van Manuela de Laborde, USA/VK/Mexico

August van Omer Fast, Duitsland

Cloacinae van Serge Onnen & Sverre Fredriksen, Nederland/China

El cuento de Antonia van Jorge Cadena, Colombia/Zwitserland

Deletion van Esther Urlus, Nederland

Fajr van Lois Patiño, Spanje/Marokko

From Source to Poem van Rosa Barba, Duitsland

Fuddy Duddy van Siegfried A. Fruhauf, Oostenrijk

Holy God van Vladlena Sandy, Rusland

Information Skies van Metahaven, Zuid-Korea/Nederland

Into All That Is Here van Laure Prouvost, VK

Joanne van Simon Fujiwara, VK

Last Days of Leningrad van Maria Zennström, Zweden/Rusland

The Lost Object van Sebastian Diaz Morales, Nederland

Lunar Dial van Gao Yuan, China

Meridian Plain van Laura Kraning, USA

No Shooting Stars van Basim Magdy, Egypte/Zwitserland

Nyo vweta Nafta van Ico Costa, Portugal/Mozambique

On Generation and Corruption van Makino Takashi, Japan

Rubber Coated Steel van Lawrence Abu Hamdan, Libanon/DuitslandSakhisona van Prantik Basu, India

Super Taboo van Su Hui-yu, Taiwan

What the Heart Wants van Cécile B. Evans, Duitsland/UK/België/Australië

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam (IFFR) – one of the largest cultural events in the Netherlands, and one of the biggest audience-oriented film festivals in the world – offers a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talkshows. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR takes place from Wednesday 23 January to Sunday 3 February 2019. More information can be found at IFFR.com.