Premieres Nederlandse films tijdens International Film Festival Rotterdam

39th International Film Festival Rotterdam
27 januari – 7 februari 2010

PERSBERICHT 31 december 2009

Premières Nederlandse films tijdens International Film Festival Rotterdam

C’est déjà l’été van Martijn Smits, een van de nieuwe Nederlandse films die tijdens het International Film Festival Rotterdam in première gaan, is geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie. Tijdens het festival zijn verder onder meer Win / Win van Jaap van Heusden, Shocking Blue van Mark de Cloe en Hunting & Zn. van Sander Burger te zien.
In de Tiger Awards Competitie voor Korte Films is nieuw Nederlands werk opgenomen van Lernert Engelberts & Sander Plug (Hoe vertel ik het mijn ouders #1), Erik van Lieshout (Sex is Sentimental) en Anna Abrahams (Desert 79°: 3 Journeys Beyond the Known World).

Buiten competitie presenteert het IFFR premières van de Nederlandse speelfilms Win / Win van Jaap van Heusden (met onder meer Oscar Van Rompay, Halina Reijn en Hans Kesting), Shocking Blue van Mark de Cloe (met onder meer Ruben van Weelden, Jim van der Panne en Lisa Smit), Hunting & Zn. van Sander Burger (met onder meer Dragan Bakema en Maria Kraakman), Vlees van Victor Nieuwenhuijs & Maartje Seyferth (met onder meer Nellie Benner en Titus Muizelaar.
In het festivalprogramma zijn verder de documentaires Mijn Enschede van Astrid Bussink over de vuurwerkramp, de essayistische film Het hemelse leven op aarde van Jesse de Jong en het intieme familieportret Separations van Andréa Seligmann Silva & Mieke Bal opgenomen.

VPRO Tiger Award-kandidaat C’est déjà l’été vertelt het verhaal van een gezin dat in de Waalse industriestad Seraing overleeft. Het gezin bestaat uit Jean (45, Patrick Descamps), zijn zoon Eric (14, Benjamin Willem) en zijn dochter (18, Julie Anson). Jean is ontslagen uit de staalfabriek van Cockerill maar houdt dit uit schaamte verborgen voor zijn twee kinderen. Marie heeft een baby, de vader van het kind zit in de gevangenis. Eric zou eigenlijk naar school moeten gaan maar brengt zijn tijd door met zijn vriendinnetje, met brommertjes, kattenkwaad en neppistolen.

C’est déjà l’été, geregisseerd door Martijn Smits naar een door hem en Bastiaan Kroeger geschreven scenario, is een Nederlands-Belgische film geproduceerd door De Productie (Annemiek van Gorp en René Goossens, Rotterdam) in coproductie met Tarantula (Joseph Rouschop, Luik). De film is tot stand gekomen in het kader van “De Verbeelding” het samenwerkingsverband tussen de Mondriaan Stichting en het Nederlands Fonds voor de Film en met steun van het Rotterdams Media Fonds.

Uit het omvangrijke aantal Nederlandse korte werken in het festivalprogramma, zijn voor de Tiger Awards Competitie voor Korte Films drie titels geselecteerd. In Hoe vertel ik het mijn ouders #1 van Lernert Engelberts & Sander Plug legt kunstenaar Arno Coenen aan zijn vader uit waarover zijn kunst gaat. Tekenaar/filmer Erik van Lieshout tracht in zijn radicaal onaangepaste Sex is Sentimental de Liefde en zijn liefde voor Kunst naast elkaar te leggen. Anna Abrahams’ Desert 79°, het tweede deel uit een drieluik over de betekenis van het Europese landschap, gaat over poolreizigersverslagen.

Het 39e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2010. Het festivalprogramma verschijnt donderdag 21 januari als bijlage bij de Volkskrant en online op www.filmfestivalrotterdam.com. De kaartverkoop start vrijdag 22 januari.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Persinformatie IFFR: IFFR Press Office / Bert-Jan Zoet, Nancy van Oorschot, press@filmfestivalrotterdam.com, 010-8909090

Persinformatie C’est déjà l’été: Filmmuseum Distributie, Marnix van Wijk, mwijk@filmmuseum.nl, 020-5891405
Persinformatie Win / Win: IJswater Films, Marc Bary, marc@ijswater.nl, 020-4421760
Persinformatie Shocking Blue, A-Film Distribution, rosalie.moorman@a-film.nl, 020-3445144
Persinformatie Hunting & Zn.: Benelux Film Distributors, Cynthia Ophorst, cynthia@bfdfilm.com, 020-3445146
Persinformatie Vlees: Filmmuseum, Marnix van Wijk, mwijk@filmmuseum.nl, 020-5891405
Persinformatie Mijn Enschede: Zeppers Film & TV, Mara Mouwen, mara@zeppers.nl, 020-6758594
Persinformatie Het hemelse leven op aarde: Circe Films, info@circe.nl, 020-6253591
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten