Prominente filmmakers en gasten in gesprek tijdens IFFR 2010

39th International Film Festival Rotterdam
27 januari – 7 februari 2010


PERSBERICHT 15 januari 2010

Prominente gasten en filmmakers in gesprek tijdens IFFR 2010

Tijdens het International Film Festival Rotterdam spreken prominente gasten en filmmakers met elkaar en met het festivalpubliek tijdens inleidingen en talkshows. Het festival ontvangt onder meer oud-premier Ruud Lubbers, journalisten/schrijvers Joris Luyendijk en Bas Heijne en de filmmakers Jessica Hausner, François Ozon en Kore-Eda Hirokazu.

Naast de vele inleidingen en nagesprekken rond de festivalvertoningen met alle aanwezige filmmakers, biedt het IFFR deze editie een omvangrijk programma zaalgesprekken, lezingen en talkshows: vijf ‘Big Talks’, vier inleidingen door ‘Worldconnectors’ en vier ‘Salons Indiens’ in Zaal de Unie. De festivalwinkel ‘Break Even’ is dagelijks geopend voor gesprekken, ontmoetingen, filmvertoningen en verkoopt een selectief aanbod bijzondere goederen en DVD’s.

Big Talk
Het IFFR organiseert vijf ‘Big Talks’. Onder deze noemer gaan Natasja van den Berg, Bas Heijne, Rutger Wolfson, Sjarel Ex en Joris Luyendijk in gesprek met spraakmakende regisseurs naar aanleiding van de vertoningen van hun films. De ‘Big Talks’ vinden plaats in de bioscoopzaal waar aansluitend de film wordt vertoond en zijn alleen toegankelijk voor bezoekers met een ticket voor de betreffende vertoning.

  • Publiciste en columniste Natasja van den Berg praat met de Oostenrijkse filmmaakster Jessica Hausner. Haar film Lourdes gaat over een eenzame vrouw (een prachtige rol van de Franse actrice Sylvie Testud) die op bedevaart gaat.
  • Schrijver-journalist Bas Heijne interviewt de Franse filmmaker François Ozon naar aanleiding van zijn nieuwe film Le refuge waarmee hij, na Sous le sable en Le temps qui reste, zijn trilogie over de dood afsluit.
  • Festivaldirecteur Rutger Wolfson interviewt de Japanse filmmaker Kore-Eda Hirokazu en art designer Yohei Taneda naar aanleiding van Kore-Eda’s film Air Doll en de opening van de ‘Taneda’s Coolsingel Cube’. Taneda, die ook de vormgeving ontwierp voor Tarantino’s Kill Bill, Vol. 1, decoreert in het kader van Sculpture International Rotterdam de Monisama kubus op de hoek van de Coolsingel en de Kruiskade.
  • Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans van Beuningen, interviewt de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist over haar werk en haar nieuwe film Pepperminta. Rists installatie ‘Laat je haar neer’ is permanent te zien in het museum.
  • Schrijver-journalist Joris Luyendijk interviewt de Israëlische filmmaker Samuel Maoz, die met zijn indrukwekkende speelfilmdebuut, de oorlogsfilm Lebanon, de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië.

Worldconnectors & Where is Africa?
De Round Table of Worldconnectors bevat oud-politici, mediamensen, jongeren, wetenschappers, religieuze leiders en (oud-)ondernemers die vinden dat internationale samenwerking een hoge plek op de Nederlandse agenda verdient. Op thema’s variërend van migratie tot klimaatverandering komen ze daarvoor in actie (zie: www.worldconnectors.nl).

Tijdens het komende IFFR houden vier Worldconnectors naar aanleiding van het festivalprogramma ‘Where is Africa?’ een korte lezing vóór de film begint met een discussie achteraf. De Worldconnector-keynotes zijn alleen toegankelijk voor bezoekers met een ticket voor de betreffende filmvertoning. De presentatie is in handen van Worldconnector en publicist Rindert de Groot.

  • Liberaal rabbijn Awraham Soetendorp leidt de film Soul Boy in van de jonge Kenyaanse cineaste Hawa Essuman. In Soul Boy moet de veertienjarige Abila zijn vaders ziel redden. Hij krijgt tien opdrachten die zijn relatie tot de werelden de mensen om hem heen op zijn kop zet.
  • Vrouwenactiviste en voormalig Europees Parlementariër Kathalijne Buitenweg spreekt naar aanleiding van Suwi, een film van de Zambiaanse filmmaakster Musola Cathrine Kaseketi over vrouwen die moeten vechten voor hun positie in de samenleving.
  • Co-voorzitter van de Worldconnectors en oud-directeur van Oxfam Novib Sylvia Borren leidt de vertoning in van Tranzania.living.room, een film van de Duitse filmmaker Uli Schüppel. In zijn film zoekt Schüppel in Tanzania naar de dromen uit zijn jeugd. Hij filmt prachtige beelden in Dar-Es-Salaam en vraagt haar inwoners om op hun beurt een beeld te schetsen van een typisch Westerse zitkamer.
  • Voormalig premier en VN-vluchtelingencommissaris Ruud Lubbers houdt een inleiding bij de documentaire Les techniciens nos cousins van de Senegalese filmmaker Moussa Toure. Die benadert het onderwerp ‘muggen en malaria’ met humor en spotlust en werpt daarbij nieuw licht op oorzaken en oplossingen van problemen in ontwikkelingslanden.

Salon Indien in Zaal de Unie

De eerste publieke filmvertoning die de gebroeders Lumière organiseerden was in het Salon Indien du Grand Café te Parijs. Deze dag wordt vaak beschouwd als de eerste publieke filmvertoning voor een betalend publiek en tevens de eerste commerciële inzet van het medium film.

In ‘Salon Indien’ staat het International Film Festival Rotterdam in samenwerking met Zaal de Unie stil bij de werking van het medium film. Wat betekent het als je zegt een film ‘gezien’ te hebben en wat is het verschil tussen het onthouden van een boek of het onthouden van een film. In ‘Salon Indien’ interviewen Mieke van der Linden en Farid Tabarki de directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam, Stanley Bremer en strafpleiter Inez Weski.

Liesbeth Levy praat over kijken en verwondering met emeritus hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie en toverlantaarnverzamelaar Willem Wagenaar, bijzonder hoogleraar journalistieke kritiek van kunst en cultuur aan de UVA alsmede dichter en essayist Maarten Doorman en met Edwin Carels, programmeur van het IFFR en schrijver/docent over kunst, film, animatie en media-archeologie.

Break Even: ontmoet, winkel en koop

De Break Even-winkel opent de deuren op festivaldagen van 12 tot 22 uur op de hoek van het Schouwburgplein en het Kruisplein. De winkel, onderdeel van de festivalsectie Re: Reloaded, herwaardeert in het het digitale, online tijdperk de hier-en-nu-ervaring: bezoekers worden getrakteerd op kleinschalige, gratis toegankelijke filmvertoningen, live-activiteiten, ontmoetingen met festivalgasten, signeersessies en een selectief aanbod van ‘special imports’ en kleine DVD-labels.

Het 39e International Film Festival Rotterdam opent op 27 januari. Het complete festivalprogramma is donderdag 21 januari verkrijgbaar als ‘IFFR Special’ bij de Volkskrant en online te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com. De online kaartverkoop start vrijdag 22 januari om 20.00 uur via de festivalwebsite.

(einde persbericht)


Noten aan de redactie, niet voor publicatie:

Data-overzicht Big Talks, Worldconnectors, Salon Indien: zie hieronder

Persinformatie IFFR:
IFFR Press Office: Bert-Jan Zoet / Nancy van Oorschot
press@filmfestivalrotterdam.com, 010-8909090

Persinformatie Worldconnectors:
Rindert de Groot, rindert@rindert.eu, 06-46260174

Persinformatie ‘Taneda’s Coolsingel Cube’:
Sculpture International Rotterdam, Femke van der Stoep, pr@sculptureinternationalrotterdam.nl, 010-2250854

Bijlage bij IFFR persbericht 15 januari 2010


Overzicht ‘Big Talks’
29 jan, 15.45 uur, Pathé 1, Natasja van den Berg in gesprek met Jessica Hausner (Lourdes)
30 jan, 15.00 uur, Oude Luxor, Bas Heijne in gesprek met François Ozon (Le Refuge)
30 jan, 17.30 uur, Oude Luxor, Rutger Wolfson in gesprek met Kore-Eda Hirokazu en Yohei Taneda (Air Doll)
31 jan, 19.30 uur, Pathé 7, Sjarel Ex in gesprek met Pipilotti Rist (Pepperminta)
4 feb, 19.15 uur, Pathé 1, Joris Luyendijk in gesprek met Samuel Maoz (Lebanon)

Overzicht Worldconnectors in Where is Africa?
3 feb, 19.15 uur, Grote Zaal Schouwburg, Awraham Soetendorp & Soul Boy
4 feb, 16.45 uur, Kleine Zaal Schouwburg, Kathalijne Buitenweg & Suwi
4 feb, 19.45 uur, Grote Zaal Schouwburg, Sylvia Borren & Tranzania.living.room
6 feb, 19.15 uur, Kleine Zaal Schouwburg, Ruud Lubbers & Les techniciens nos cousins

Overzicht Salon Indien / locatie: Zaal De Unie
1 feb, 20.30-21.30 uur, Talkshow Wat heb je gezien? Met Stanley Bremer en Mieke van der Linden (gratis toegang)
2 feb, 20.30-21.30 uur, Talkshow Wat heb je gezien? Met Inez Weski en Farid Tabarki (gratis toegang)
3 feb, 20.30-21.30 uur, Ode aan kijken en verwondering. Debat onder leiding van Liesbeth Levy met Willem Wagenaar, Edwin Carels en Maarten Doorman (gratis toegang)
4 feb, 22.00-23.00 uur, Unie Late Night, filmeditie van Ernest van der Kwasts talkshow (entree €2,50)

(einde bijlage)
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten