Openingsfilm, Hubert Bals Fonds Harvest (NL) (dd 2 januari 2007)

PERSBERICHT 2 januari 2007


• Openingsfilm IFFR 2007: LA ANTENA van Esteban Sapir
• Negentien Hubert Bals Fonds-films in selectie filmfestival


Het 36e International Film Festival Rotterdam opent woensdag 24 januari 2007 met de wereldpremière van LA ANTENA van Esteban Sapir. De Argentijnse film is ook geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie. LA ANTENA is een van de negentien films (waaronder acht wereldpremières) in het festivalprogramma die mede dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds tot stand kwamen.

Festivaldirecteur Sandra den Hamer: “LA ANTENA is een van de meest originele films van het komende seizoen. Bovendien is het een cinefiel statement tegen de macht van massamedia die ons altijd maar meer-van-het-zelfde voorschotelen, en daarom ook de perfecte openingsfilm voor het International Film Festival Rotterdam dat diversiteit en oorspronkelijkheid hoog in het vaandel heeft.”

LA ANTENA (THE AERIAL) is een betoverende allegorie over de macht van media en televisie. De film speelt zich af in een surrealistische, besneeuwde stad die wordt beheerst door Mr. TV. De dictator heeft zeggenschap over alle woorden en gebruikt die voor zijn uitzendingen maar ook voor voedselproductie. De stadsbewoners zijn beroofd van hun spraakvermogen. Alleen zangeres ‘La Voz’ (De Stem) ontsnapt aan de machtige heerser. Zij en haar zoon, de enige personen die kunnen spreken, moeten de stad redden van het schrikbewind van Mr. TV.

De film, geheel in zwart-wit, refereert in stijl aan de zwijgende cinema, maar maakt ook gebruik van prachtige grafische, digitale en geanimeerde speciale effecten. Het speelfilmdebuut van Esteban Sapir (1967, Buenos Aires), PICADO FINO (FINE POWDER, 1996), wordt gezien als een van de eerste films van de Nuevo Cine Argentino (Nieuwe Argentijnse Cinema). Sapir is sinds 1995 betrokken bij film- en televisieproducties als cameraman en scenarioschrijver; LA ANTENA, gemaakt dankzij Hubert Bals Fonds-bijdragen voor scriptontwikkeling en postproductie, is Sapirs tweede speelfilm.

LA ANTENA is één van de negentien nieuwe films in het IFFR 2007-programma die tot stand kwamen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds:

VPRO Tiger Awards Competitie
LOVE CONQUERS ALL van Tan Chui Mui (Maleisië), Europese première
LA ANTENA (THE ANTENNA) van Esteban Sapir (Argentinië), wereldpremière, Opening Film

Maestros: Kings and Aces
OPERA JAWA van Garin Nugroho (Indonesië)
HEREMIAS (BOOK ONE: THE LEGEND OF THE LIZARD PRINCESS) van Lav Diaz (Filippijnen), wereldpremière
ARARAT – FOURTEEN VIEWS van Don Askarian (Armenië)

Cinema of the World: Time & Tide
MAYAK (THE LIGHTHOUSE) van Maria Saakyan (Armenië/Rusland)
SVOBODNOE PLAVANIE (FREE FLOATING) van Boris Khlebnikov (Rusland)
BARAKAT! van Djamila Sahraoui (Algerije/Frankrijk)
ROMA WA LA N’TOUMA (ROME RATHER THAN YOU) van Tariq Teguia (Algerije/Frankrijk)
U REKI (AT THE RIVER) van Eva Neymann (Oekraïne), wereldpremière

Cinema of the Future: Sturm und Drang
TAI YANG YU (RAIN DOGS) van Ho Yuhang (Maleisië)
WEED van Wang Liren (China), wereldpremière
JU ZI CHEN TU (RAISED FROM DUST) van Gan Xiao’er (China), wereldpremière
BEFORE WE FALL IN LOVE AGAIN van James Lee (Maleisië), Europese première
FAMILIA TORTUGA (TURTLE FAMILY) van Ruben Imaz Castro (Mexico)
ANTONIA van Tata Amaral (Brazilië), Europese première
LING YI BAN (THE OTHER HALF) van Ying Liang (China), Europese première
BALIKBAYAN BOX van Ramon Mes De Guzman (Filippijnen), internationale première
THE ELEPHANT AND THE SEA van Woo Ming Jin (Maleisië), wereldpremière
CHALLANGGAI (DANCING BELLS) van Deepak Kumaran Menon (Maleisië), wereldpremière


Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de zeshonderd projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

De afgelopen twintig jaar heeft het Hubert Bals Fonds steun geboden aan ongeveer 600 filmprojecten. Het fonds heeft daartoe jaarlijkse 1.2 miljoen euro ter beschikking. Succesvolle films die recentelijk tot stand kwamen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds zijn VPRO Tiger Award 2006-winnaar LA PERRERA van Manuel Nieto Zas en GLUE van Alexis Dos Santos (beide dit najaar te zien in Tigers on Tour), IKLIMLER (CLIMATES) van Nuri Bilge Ceylan en OPERA JAWA van Garin Nugroho.

Het Hubert Bals Fonds, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam, wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten