Vijf nieuwe competitiefilms, Filmmakers in Focus, KPN official partner IFFR (NL) (dd 14 december 2006)

PERSBERICHT 14 december 2006


Vijf nieuwe competitiefilms, Filmmakers in Focus, KPN official partner IFFR

  • Vijf nieuwe competitiefilms
  • Filmmakers in Focus: Abderrahmane Sissako en Johnnie To
  • KPN official partner IFFR

Vijf nieuwe competitiefilms
Het International Film Festival Rotterdam maakt vijf nieuwe titels bekend voor de VPRO Tiger Awards Competitie. De Malinees-Franse regisseur Abderrahmane Sissako en de uit Hong Kong afkomstige Johnnie To zijn Filmmakers in Focus. KPN, de nieuwe official partner van het IFFR, zal tijdens het festival een selectie van de festivalfilms gelijktijdig aanbieden via de nieuwe interactieve televisiedienst MINE, waarmee het festival ook toegankelijk wordt vanuit de huiskamer.

Voor de VPRO Tiger Awards Competitie zijn geselecteerd: La Marea van Diego Martinez Vignatti (België), een film over rouwverwerking, gefilmd in een spectaculair Argentijns kustgebied; Fourteen van Hirosue Hiromasa (Japan), tweede speelfilm na The Lost Hum (selectie IFFR 2006); Die Unerzogenen van Pia Marais (Duitsland), een subtiel speelfilmdebuut over een tienerdochter en haar verslaafde ouders; Does It Hurt? The First Balkan Dogma van Aneta Lesnikovska (Macedonië), waarin de in Nederland wonende filmmaakster tracht een Dogma-film in haar vaderland te maken; Bog of the Beasts van Claudio Assis (Brazilië), een rauw en confronterend portret van een dochter die in achterbuurten gedwongen wordt zich te prostitueren.

Filmmakers in Focus
Het festival heeft Abderrahmane Sissako en Johnnie To gekozen als Filmmakers in Focus. Beide regisseurs worden geëerd met de hervertoning van een deel van hun oeuvre. Sissako, afkomstig uit Mali en nu werkend vanuit Parijs, is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Afrikaanse filmkunst. Zijn nieuwe, politieke film Bamako behoort tot de hoogtepunten van de 36e festivaleditie.
Johnnie To’s omvangrijke oeuvre beweegt zich, sinds zijn debuut in de
jaren tachtig, succesvol tussen genrefilms en auteurscinema. Het
festival vertoont in ieder geval zijn twee nieuwe films Election en
Election 2 alsmede Heroic Trio, de film uit 1992 waarmee To in westerse
landen bekend raakte.

KPN official partner IFFR
Het IFFR is zeer verheugd dat KPN toetreedt als official partner van het
festival. KPN heeft een 3-jarige partnerovereenkomst gesloten met het
IFFR. De samenwerking behelst onder meer het gelijktijdig aanbieden van
een selectie van de festivalfilms, via KPN’s interactieve televisiedienst MINE. Hiermee wordt het voor de filmliefhebber mogelijk om het festival behalve in de Rotterdamse festivalbioscopen, ook vanuit de huiskamer mee te beleven. De overige official partners van het IFFR zijn de Volkskrant en VPRO; ook Robeco heeft besloten opnieuw official partner van het festival te worden.

Over International Film Festival Rotterdam

With 340,000 admissions and 2,691 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 50th edition takes place from Wednesday 27 January to Sunday 7 February 2021. More information can be found at IFFR.com.