Direct naar artikelinhoud
NieuwsIFFR

48ste editie International Film Festival Rotterdam goed bezocht

Naast de in totaal 539 vertoonde films, trokken de verdiepende live-interviews en masterclasses op IFFR dit jaar veel publiek.

Het IFFR werd dit jaar 327 duizend keer bezocht.Beeld ANP Kippa

De 48ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) trok 327 duizend bezoeken, zo heeft de festivalleiding maandag bekendgemaakt. Daarmee consolideerde de toeloop, die de voorbije jaren per editie steeds met zo’n tienduizend kaarten steeg. Sinds de piekende vorige editie (329.000 bezoeken) kromp de zaalcapaciteit: het Pathé theater op het Schouwburgplein herbergt nu per zaal minder bezoekers – die dan wel ruimer zitten.

Naast de in totaal 539 vertoonde films, trokken de verdiepende live-interviews en masterclasses op IFFR dit jaar veel publiek: ook die waren veelal uitverkocht. Artistiek directeur Bero Beyer oogstte de voorgaande edities lof vanwege de goed getimede aanwezigheid van enkele vooraanstaande Amerikaanse filmmakers, onder wie de in 2017 nét doorgebroken en veelvuldig Oscar-genomineerde Barry Jenkins (Moonlight). 

De 48ste editie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van onder anderen hoofdgasten Jia Zhangke, Claire Denis en Carlos Reygadas. Drie  filmmakers die op de filmpodia van Cannes en Venetië werden gelauwerd en een karaktertrek gemeenschappelijk hebben: minder buigzaam (of: net iets halsstarriger) dan collega-filmmakers uit hun geboorteregio, respectievelijk de filmgrootmachten China, Frankrijk en Mexico. 

Drie filmmakers ook, die elk al zeer vroeg in hun carrière Rotterdam aandeden. Jia Zhangke, die in 2006 de Gouden Leeuw won voor zijn drieklovendam-film Still Life, benadrukte vorige week tegenover de pers het belang van het Rotterdamse festival: ‘Toen ik twintig jaar geleden begon met filmen, fungeerde IFFR als culturele broedplaats voor de Chinese avant garde. Thuis in China was er nauwelijks onderling contact, je sprak elkaar en leerde van elkaar in Rotterdam.’