278373 janneke%20staarink%20medium%20res 5ed871 large 1524149668

Janneke Staarink

Rotterdam, 18 april 2018

Zakelijk directeur Janneke Staarink vertrekt na acht jaar bij IFFR

Staarink wordt algemeen directeur bij concert- en congresgebouw de Doelen

Dit maakt de raad van toezicht van International Film Festival Rotterdam (IFFR) vandaag bekend. Voorzitter Pieter Broertjes: "Janneke heeft de zakelijke kant van IFFR ontwikkeld op een manier die past bij IFFR: vernieuwend, met visie, lef en energie. We zien Janneke met spijt gaan maar zijn haar zeer dankbaar dat zij IFFR toekomstbestendig heeft gemaakt".

Janneke Staarink initieerde innovaties die de strategische positie van IFFR in de (inter)nationale filmindustrie hebben versterkt. Zo speelde ze een belangrijke rol bij de totstandkoming van IFFR Unleashed, de wereldwijd opererende streamingdienst die het festival afgelopen editie lanceerde na jarenlang een pioniersrol te hebben vervuld binnen de onafhankelijke filmdistributie. Ook stond Staarink aan de wieg van de Rotterdamse glasvezelverbinding met Hilversum, de Mediaring, en van het zusterfestival Curaçao International Film Festival Rotterdam. Daarnaast werd afgelopen editie een groots Talks & Masterclasses-programma gestart met spraakmakende namen uit de filmwereld.

Staarink wist de begroting van het festival sterk te verbeteren door middel van nieuwe partners en goede relaties met fondsen en sponsoren. Ze bracht tal van nieuwe samenwerkingsverbanden in Rotterdam tot stand met onder meer Museum Boijmans van Beuningen en Kunsthal Rotterdam (in Rotterdam Xpanded en MASH-UP!), ROC Zadkine, Erasmus Universiteit Rotterdam, Willem de Kooning Academie en festivallocaties als Theater Rotterdam, LantarenVenster, WORM en de Doelen. Staarink is al jaren voorvechter van meer diversiteit in de culturele sector en maakte zich daar met zichtbaar resultaat hard voor binnen IFFR.

Het educatiebereik werd onder Staarinks leiding vergroot

van 0 naar 30.000 leerlingen en studenten, en ze introduceerde een reizend festivalinitiatief door de wijken van Rotterdam. Staarink was bovendien verantwoordelijk voor nieuwe publieksgerichte initiatieven zoals Eerste Hulp bij Filmkeuze en het interactieve dashboard in de filmzalen, en versterkte de financiële band met het publiek door de oprichting van de Stichting Tiger Friends en het Tiger Film Mecenaat. 

Staarink: "Ik heb het de afgelopen acht jaar, de leeftijd van mijn jongste dochter, ontzettend naar mijn zin gehad bij IFFR. Met echt een geweldig team en bijzondere partnerorganisaties hebben we fantastische festivaledities neergezet. Er waren ook moeilijke perioden, zoals de forse bezuinigingen in 2013 en de ziekte van mijn toenmalig collega-directeur Rutger Wolfson in 2014, maar daar hebben we ons samen doorheen gewerkt. Met pijn in mijn hart verlaat ik het mooiste festival van het land. Maar voor mijn gevoel ben ik klaar. Ik weet dat het festival in goede handen is van collega-directeur Bero Beyer en de rest van het team. En het is een fijn idee dat ik de komende jaren betrokken blijf vanuit de Doelen: het hart van het festival.” 

Staarink werkte acht jaar voor het festival waarvan de eerste vijf jaar samen met artistiek directeur Rutger Wolfson en de laatste drie edities met zijn opvolger Bero Beyer.

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.