278164 ciffr1 b0a587 original 1524047010

7de Curaçao International Film Festival Rotterdam

11 - 15 april 2018

Willemstad, 15 april 2018

CIFFR presenteert award winnaars 7e editie

Tijdens de Awards Ceremony op zaterdag 14 april, heeft CIFFR de winnaar bekendgemaakt van de Yellow Robin Award Competition 2018: Black Mother van Khalik Allah. De 2e Caribbean Shorts Award ging naar Short Drop van Maya Cozier van Trinidad & Tobago.

Yellow Robin Award Competition

De jury van de Yellow Robin Award Competition - bestaande uit Chloe Roddick van Morelia Film Festival, Curaçao visueel artiest en filmmaker Felix de Rooy, en IFFR festival directeur Bero Beyer - vertelde onder de indruk te zijn van de intensiteit van de verhalen van de genomineerden dit jaar, die cliché en het exotische overstegen om krachtige visies te brengen uit het Caribische gebied die net zo divers zijn als de culturen en eilanden van de regio zelf. Vijf films van voornamelijk jonge filmmakers brachten het publiek van Trinidad naar Venezuela, en van de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico naar Jamaica.

Volgens de jury waren de films uitgesproken en gedurfd in vorm en verhaal. Of het nu ging om de impact van verlies op een immigrantensmokkelaar, de wrijving tussen Indiase en Afrikaanse etnische bevolkingsgroepen in Trinidad, de intens menselijke effecten van armoede op een broer en zus van de zoutarbeidersgemeenschap in Venezuela, de gelaagde visie van de zwarte vrouw in de Jamaicaanse samenleving, of om de worsteling van mislukte mannelijkheid in de Puerto Ricaanse ondergrondse boksscene - de films gingen hedendaagse relevante thema's niet uit de weg.

Special Mention

Voordat de winnaar bekendgemaakt werd, was er aandacht voor Hijos de la sal van Luis en Andrés Rodriquez uit Venezuela, die een Special Mention kreeg van de jury.

Jurylid Felix de Rooy roemde Hijos de la sal als: “Een cinematografisch juweeltje dat schittert als de zoutkristallen in de pittoreske zoutvelden van Cumaragues. De prachtige poëtische visuele stijl en de beklijvende muziek en soundscape confronteren de toeschouwer met een magisch-realistisch verhaal over de wrede en tedere incestueuze relatie tussen de drie hoofdrolspelers. De film dringt langzaam door de psyche, snijdt als de zoutkristallen en prikkelt en brandt onder de huid. Het zout dat alles op de lange duur verslindt, ook al voedt het ons met gezouten vis en vlees. Eenzaamheid en sensualiteit, wreedheid, pijn en extase vermengen zich in dit tragische verhaal van een familie vervloekt door de last van sociale onrechtvaardigheid die het probeert te ontsnappen. De niet-lineaire associatieve bewerking en de sensuele cinematografie versmelten in een unieke stijl.”

278166 black mother 2 copy web 4e601c original 1524048672

Black Mother van Khalik Allah, winnaar Yellow Robin Award 2018

Yellow Robin Award 2018

De Yellow Robin Award 2018 ging naar Black Mother van Khalik Allah (Jamaica, USA): “Een rauw en compromisloos anarchistisch freestyle visueel gedicht. De jury was unaniem onder de indruk van het meedogenloze en gedurfde proces van de filmmaker dat resulteerde in een unieke visuele ervaring. Gedurfd en hard, maar ook heel spiritueel, tastbaar en liefdevol.”

De winnaar van de Yellow Robin Award mag een geldprijs in ontvangst nemen van USD 2.500 en training/workshops in het kader van talentontwikkeling, ter waarde van USD 7.500 in Nederland of Mexico. De film wordt tevens gegarandeerd vertoond in het Bright Future programma van International Film Festival Rotterdam in 2019 en tijdens de volgende editie van Morelia International Film Festival in Mexico.

Carribean Shorts Award 2018

De Caribbean Shorts Award 2018 werd toegekend aan Short Drop van Maya Cozier uit Trinidad & Tobago. De jury - bestaande uit Adam Montgomery, programmamanager van Sundance Film Festival, Andrea Posthuma van Creative Europe Desk NL en Mirjam Klootwijk, IFFR PRO Coordinator International Relations - prees de film voor de “kleurrijke en uitstekende personages die ons meenamen op een dynamische rit door de levendige straten van Port-of- Spain. De film maakt handig gebruik van de omgeving om de schoonheid van cultuur van Trinidad & Tobago te portretteren.”

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.