269307 possessed 7750ca original 1515487944

Possessed van Metahaven en Rob Schröder

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 9 januari 2018

IFFR maakt kanshebbers voor de Hivos Tiger Award 2018 bekend

Acht films geselecteerd voor de meest prestigieuze competitie van IFFR

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert de acht films die zijn geselecteerd voor de Hivos Tiger Competition: zeven wereldpremières en een internationale première, waaronder twee Nederlandse (co)producties. Bij de prestigieuze Hivos Tiger Award hoort €40.000 cash, te verdelen tussen filmmaker en producent. Een internationale jury van vijf filmmakers en -professionals wijst binnen de Tiger-selectie ook een buitengewone artistieke prestatie aan, die de Special Jury Award van €10.000 ontvangt. 

Festivaldirecteur Bero Beyer: "De Tiger-selectie bevat werk van filmmakers die met veel durf nieuw terrein in de cinema verkennen. Allemaal combineren ze een uitgesproken filmtaal met relevante verhalen en thema’s – zoals de Israëlisch-Palestijnse verhoudingen gezien door de ogen van twee geliefden, de consequenties van de Olympische Spelen voor Rio of het idee van het naderende einde van de wereld."

De selectie bevat de wereldpremière van Possessed, een fascinerend filmessay van de filmmakers van het Amsterdamse Metahaven, die vaker aan IFFR leverden, in samenwerking met de Nederlandse grafisch ontwerper en documentairemaker Rob Schröder, die al in 1998 en 2000 zijn korte films op IFFR vertoonde. De film bekijkt de manieren waarop de moderne mens obsessief naar verbinding zoekt in digitale tijden.

Drie van de wereldpremières in de Hivos Tiger Competition 2018 kregen steun van het Hubert Bals Fonds. De Nederlandse coproductie The Reports on Sarah and Saleem van Muayad Alayan (ook geselecteerd voor BoostNL in 2016) vertelt het verhaal van een affaire tussen een Joodse vrouw en een Palestijnse man die de interesse wekt van de veiligheidsdiensten. Nervous Translation van de Filipijnse filmmaker Shireen Seno (ook geselecteerd voor CineMart in 2014) is een sprankelende en soms surrealistische film die het onrustige Filipijnse politieke klimaat van 1987 toont, gezien door de dromerige ogen van een achtjarig meisje. En Sultry, een combinatie van een sociaal drama en body horror van de Braziliaanse filmmaker Marina Meliande, verhaalt over de strijd van een jonge advocate tegen de kapitaalkrachtige invloed van de Olympische Spelen in het broeierige Rio de Janeiro. Het is de tweede keer dat Meliane wordt gesteund door het Hubert Bals Fonds; ze was eerder coregisseur (met Felipe Bragança) van het voor Cannes geselecteerde 

The Joy (2011).

269308 nl%20tekst%201 e4028a original 1515488223

Links The Reports on Sarah and Saleem van Muayad Alayan, rechts Sultry van Marina Meliande

De Hivos Tiger Competition bevat ook: Djon África, de eerste fictiefilm van documentairemakers João Miller Guerra en Filipa Reis die een speelse odyssee toont van een 25-jarige Portugese rastafari op zoek naar zijn vader en zijn eigen identiteit; 

I Have a Date with Spring van de Zuid-Koreaanse filmmaker Baek Seungbin, een mysterieuze zwarte komedie waarin een filmmaker worstelt met een script waarin het einde van de wereld centraal staat; The Widowed Witch van de Chinese filmmaker Cai Chengjie, een complete re-edit van het succesvolle Shaman, over het leven van een onfortuinlijke vrouw die plots spirituele krachten lijkt te bezitten; en Piercing van Nicolas Pesce, een speelse psycho-thriller waarin zich een sadomasochistisch kat-en-muisspel ontvouwt tussen een man en de escort die hij van plan was te vermoorden.

Klik hier voor een video waarin festivaldirecteur Bero Beyer en algmeen directeur van Hivos Edwin Huizing de Tiger-selectie bespreken.

Jury

De jury van de Hivos Tiger Competition 2018 bestaat uit de Britse filmmaker

Anthea Kennedy (The View from Our House), de Nederlandse filmeditor Job ter Burg (ElleTirza), de Mexicaanse producer Paula Astorga (La caridad), de Duitse filmmaker Valeska Grisebach (Western) en de Zuid-Koreaanse filmmaker

Kim Kyungmook (Stateless Things). Zowel de Hivos Tiger Award als de Special Jury Award wordt op vrijdag 2 februari uitgereikt.

269309 nl%20tekst%202 04173b original 1515488223

Kloksgewijs: Djon África van João Miller Guerra en Filipa Reis, Have a Date with Spring van Baek Seungbin, The Widowed Witch van Cai Chengjie, Piercing van Nicolas Pesce

Alle films geselecteerd voor de Hivos Tiger Competition 2018:

Djon África, João Miller Guerra/Filipa Reis, 2018, Portugal/Brazilië, wereldpremière

I Have a Date with Spring, Baek Seungbin, 2018, Zuid-Korea, wereldpremière

Nervous Translation, Shireen Seno, 2018, Filipijnen, wereldpremière

Piercing, Nicolas Pesce, 2018, Verenigde Staten, internationale première

Possessed, Metahaven/Rob Schröder, 2018, Nederland/Kroatië, wereldpremière

The Reports on Sarah and Saleem, Muayad Alayan, 2018, Palestina/Nederland/Duitsland/Mexico, wereldpremière

Sultry, Marina Meliande, 2018, Brazilië, wereldpremière

The Widowed Witch, Cai Chengjie, 2018, China, wereldpremière

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.