268908 an%20impossibly%20small%20object film%20still%201 2b2392 large 1514905414

An Impossibly Small Object van David Verbeek

47ste International Film Festival Rotterdam

24 januari - 4 februari 2018

Rotterdam, 3 januari 2018

IFFR maakt selectie Big Screen Competition 2018 bekend

Acht films, waaronder David Verbeeks An Impossibly Small Object, maken kans op de VPRO Big Screen Award

International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt de acht films bekend die geselecteerd zijn voor de Big Screen Competition: drie wereldpremières, waaronder de nieuwe film van de Nederlandse filmmaker David Verbeek, één internationale première en vier Europese premières. Een jury van vijf ervaren festivalgangers kiest de winnaar van de VPRO Big Screen Award. De winnende film wordt na het festival in de Nederlandse filmtheaters uitgebracht en op NPO 2 vertoond. De VPRO Big Screen Award is in 2013 in het leven geroepen om kwaliteitsfilm in de Nederlandse cinema en via de publieke omroep te promoten. Aan de prijs is een bedrag van €30.000 verbonden.

Tussen de genomineerden voor de VPRO Big Screen Award zitten drie wereldpremières. An Impossibly Small Object van David Verbeek raakt aan de breekbare relatie tussen maker en onderwerp. In deze meditatieve film speelt Verbeek zelf een Nederlandse fotograaf die is geobsedeerd door een foto die hij nam van een Taiwanees meisje op een parkeerplaats. IFFR heeft veel van Verbeeks films vertoond. Zijn Shanghai Trance en Dead & Beautiful werden beide geselecteerd voor CineMart. 

In de wereldpremière van Nina, het speelfilmdebuut van de Poolse filmmaker Olga Chajdas, wordt de liefde van een koppel op de proef gesteld wanneer ze naar een draagmoeder zoeken voor hun eerste kind. En Father to Son, ook een wereldpremière, is de derde film van de Taiwanese filmmaker Hsiao Ya-chuan (Mirror Image) en vertelt het verzoeningsverhaal van een zestigjarige man die naar Japan reist om zijn vader te zoeken die hem verliet toen hij tien was.

268956 capture 56ce94 original 1514994588

Kloksgewijs: Nina, Father to Son, Night Comes On

De Big Screen Competition bevat ook de internationale première vanNight Comes On, het speelfilmdebuut van Jordana Spiro waarin een achttienjarige vrouw haar tienjarige zusje meeneemt op een reis die hun leven kan verwoesten.

Ten slotte bevat de competitie vier Europese premières. In de komedie

An Evening with Beverly Luff Linn van de Britse filmmaker Jim Hosking speelt Aubrey Plaza een vrouw die wakker wordt geschud uit haar onbevredigende huwelijk wanneer ze een performance bijwoont van een mysterieuze man uit haar verleden. The Guilty is het intense speelfilmdebuut van de Deense filmmaker Gustav Möller en draait in zijn geheel om één noodoproep – een in eerste instantie gedesinteresseerde politieagent komt in actie als hij een vrouw gekidnapt hoort worden. Pity van de Griekse filmmaker Babis Makridis (geselecteerd voor CineMart 2014) gaat over een man die zo verslaafd is aan medelijden, dat hij er alles aan doet om het op te wekken bij anderen. IFFR vertoonde eerder Makridis’ film L in 2012 in de Tiger Awards Competition. Sebastián Hofmanns tweede film 

Tiempo compartido werd ook geselecteerd voor CineMart 2014 en ontving daarnaast een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Deze satirische film is een absurde strijd van twee paranoïde mannen tegen het immer glimlachende personeel van een all-inclusive-resort. Hofmann debuteerde op IFFR 2013 met Halley, die voor de Tiger Competition geselecteerd werd.

De VPRO is al decennialang mediapartner van IFFR. In 2013 werd de VPRO Big Screen Award in het leven geroepen om kwaliteitsfilm in de Nederlandse cinema en via de publieke omroep te promoten. Het bedrag van €30.000 wordt opgesplitst in twee delen: €15.000 voor de publiciteitskosten bij het uitbrengen van de film, en €15.000 voor het volgende project van de filmmaker. In 2017 won Pop Aye van Kirsten Tan. Eerdere winnaars waren Les ogres van Léa Fehner in 2016, Second Coming van Debbie Tucker Green in 2015, Another Year van Oxana Bychkova in 2014 en Bellas mariposas van Salvatore Mereu in 2013.

268957 capture 146604 original 1514994678

Kloksgewijs: An Evening with Beverly Luff Linn, Pity, Tiempo Compartido, The Guilty

An Evening with Beverly Luff Linn, Jim Hosking, Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten, 2018, Europese première

Father to Son, Hsiao Ya-chuan, Taiwan, 2018, wereldpremière

The Guilty, Gustav Möller, Denemarken, 2018, Europese première

An Impossibly Small Object, David Verbeek, Taiwan/Nederland/Kroatië, 2018, wereldpremière

Night Comes On, Jordana Spiro, Verenigde Staten, 2018, internationale première

Nina, Olga Chajdas, Polen, 2018, wereldpremière

Pity, Babis Makridis, Griekenland/Polen, 2018, Europese première

Tiempo compartido, Sebastián Hofmann, Mexico/Nederland, 2018, Europese première

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and 2,405 film professionals attending, International Film Festival Rotterdam (IFFR) is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 48th edition takes place from Wednesday 23 January to Sunday 3 February 2019. More information can be found at IFFR.com.

berichten