f2cc4559-2a14-42c5-bbd9-812926ba81c8.jpg
  • jpg

Rotterdam, 23 juni 2016

Kleurrijke films en verhalen tijdens IFFR White Nights

International Film Festival Rotterdam (IFFR) slaat van 13 tot en met 17 juli 2016 zijn tenten op in het Rotterdamse Museumpark met IFFR White Nights. Het vijfdaagse, zomerse openluchtevenement met film, muziek, workshops en tafelgesprekken is gratis toegankelijk en onderdeel van Rotterdam Xpanded, de multidisciplinaire samenwerking van IFFR, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal Rotterdam.

IFFR bekijkt en duidt sinds jaar en dag maatschappelijke en politieke kwesties via het oog van de cinema. Ook tijdens deze eerste editie van IFFR White Nights. De White Nights refereren aan de slapeloze nachten van Europa, veroorzaakt door empathie of argwaan, over de grote stroom asielzoekers die op het continent hun heil zoeken. De films die tijdens het evenement worden vertoond zijn gemaakt in de landen van herkomst van de meeste vluchtelingen, zoals Syrië, Irak, Pakistan, Egypte, Palestina, Libanon en Tunesië. Het programma toont het potentieel van al het talent uit deze landen dat momenteel bij ons aanklopt.

IFFR-filmprogrammeur Edwin Carels: „Iedereen is wel bekend met de wereldberoemde klassieker Casablanca, uit 1942. Het thema van die film is ruim zeventig jaar later weer zeer actueel: hoe kom je aan een reisdocument om een land in oorlog te ontvluchten? Het Hollywood uit de tijd van Casablancais mede groot geworden door de komst van Europese vluchtelingen. Nieuw talent werd er destijds omarmd. Misschien herhaalt die geschiedenis zich nu wel: het talent dat nu naar Europa komt kan ons op allerlei manieren verrijken. Een kans die we met IFFR White Nights graag onder de aandacht willen brengen.”

Tijdens IFFR White Nights is het Museumpark omgetoverd tot een tentenkamp van witte zeilen, waar overdag in kleine tenten korte films te zien zijn. Vanaf de vooravond wordt de grote, centrale tent sprookjesachtig opgelicht door een speelfilm of een muziekdocumentaire. IFFR White Nights beleeft drie premières: de documentaire Callshop Istanbul (Canada, 2015)de speelfilm Iraqi Odyssey (Irak, 2014) en de korte film Ayan and the White Ballloon (België, 2015). Het filmprogramma wordt afgewisseld met tafelgesprekken over actuele thema's, workshops en masterclasses, muziek uit de Arabische regio en heerlijk eten van de Syrische chef-kok Maher al Sabbagh. In één van de tenten presenteert Het Nieuwe Instituut een pop-up-expositie met de uitkomsten van de prijsvraag A Home Away from Home, waarin Nederlandse ontwerpers innovatieve oplossingen tonen voor de huisvestingsproblematiek van asielzoekers.

6202ac3b-0645-4feb-996c-b0f97ec51b5a.jpeg
  • jpeg
1321d779-47c0-4515-b176-661d708575a7.jpg
  • jpg
5052488f-9145-43c3-9aad-e4a8a06e034f.jpg
  • jpg

Tegelijk met IFFR White Nights wordt ook Rotterdam Xpanded feestelijk geopend, het multidisciplinaire kunstprogramma van kunstinstellingen IFFR, Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal. Op woensdag 13 juli vanaf 18.00 uur zijn er inspirerende rondleidingen en openen Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal tot laat op de avond de deuren voor de exposities Notion motion van Olafur Eliasson en Botero: Celebrate Life!, met werk van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Daarnaast vertoont muziekverzamelaar Fenno Werkman bijzondere filmfragmenten in het Museumpark en is er muziek van het Ibrahim Kevo Ensemble, met leden van de Syrian Big Band. 

Kijk voor tickets, filmtitels en de gehele programmering op www.iffr.com/whitenights.

IFFR White Nights is mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals.

0a29d595-6c90-4e2c-8dd9-8170542a589e.jpg
  • jpg

Partners van Rotterdam Xpanded zijn Kunsthal Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, PWC, NautaDutilh en Gemeente Rotterdam, met ondersteuning van Rotterdam Partners. 

IFFR White Nights: woensdag 13 t/m zondag 17 juli 2016, 14:00 tot 23:00 uur, Museumpark Rotterdam. Toegang gratis. 

www.iffr.com/whitenights

www.facebook.com/iffrotterdam

www.rotterdamxpanded.com

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste International Film Festival Rotterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL