240249 a9b55656 ac82 4dd6 96e1 d1187e1683c7 ac4799 large 1490179227

Rotterdam, 16 november 2016

IFFR bevestigt eerste filmtitels voor 46ste editie

Op weg naar de 46ste editie maakt International Film Festival Rotterdam (IFFR) met plezier de eerste filmtitels uit het programma bekend. De eerste selectie van nieuwe talenten en oude bekenden van over de hele wereld licht alvast een tipje van de sluier op van wat weer een rijk en divers programma belooft te worden. Het festivalprogramma wordt voor de tweede maal gepresenteerd onder vier secties met elk een eigen karakter: Bright Future, Voices, Deep Focus en Perspectives.

IFFR staat voor het vieren en ondersteunen van onafhankelijke filmkunst van over de hele wereld. Filmkunst die ons blikveld verruimt, context biedt en de artistieke en sociale status quo prikkelt. Met een grote liefde voor film en filmmakers presenteert het festival opnieuw een gevarieerd programma met verrassende, artistieke en relevante cinema. De komende editie zijn opnieuw enkele honderden zorgvuldig geselecteerde films van nieuw talent en ervaren makers te zien.

“De komende editie gaan we verder met het contextueel opgezette IFFR-programma, waarin de films binnen één van vier secties gepresenteerd worden. De vier secties hebben hun eigen verhaal en karakter waardoor bezoekers en film professionals zich goed kunnen oriënteren op de festivalervaring die bij hen past”, aldus festivaldirecteur Bero Beyer. Hij vervolgt: “Het mooie is dat we met deze parameters steeds een stapje verder kunnen gaan. Een film als The Woman Who Left (Lav Diaz) komt in Deep Focus het beste tot zijn recht, en de nieuwste Jarmusch kijk je in Voices. De vernieuwing en ontdekking van Bright Future blijkt uit de films in de Hivos Tiger Competition, maar ook uit films als The Levelling (Hope Dickson Leach). En door de thematische programmering in Perspectives te bundelen kunnen we daar nog beter uitdragen hoe een bepaald thema zich cinematografisch vertaalt en hoe we ons daar als festival toe verhouden.”

De vier programmasecties:

BRIGHT FUTURE

Bright Future presenteert jong, aanstormend talent met een unieke stijl en visie, dat met eigenzinnig en gedurfd werk het cinematografische landschap verrijkt. Vaak maken de filmmakers in deze sectie hun debuut op het internationale filmpodium. De Hivos Tiger Competition, de hoofdcompetitie van het festival, is onderdeel van Bright Future. Ook dit jaar dingen acht filmmakers mee naar één Hivos Tiger Award, waaraan een geldbedrag van €40.000 is verbonden. Daarnaast gaat een speciale juryprijs ter waarde van €10.000 naar een buitengewone artistieke prestatie binnen de Hivos Tiger Competition. Ook wordt in 2017 voor de tweede maal de Bright Future Award uitgereikt aan een van de filmmakers wiens eerste speelfilm in deze sectie zijn internationale première beleeft. Aan deze award is een bedrag van €10.000 verbonden. 

Bevestigde titels Bright Future: de Europese première van Elon Doesn’t Believe in Death (Ricardo Alves Jr., Brazilië), All the Cities of the North (Dane Komljen, Servië), The Levelling (Hope Dickson Leach, Verenigd Koninkrijk)

240252 08a7b0bb d9a4 48fc a1a4 6ae5d737565c 181623 large 1490179370

Van links naar rechts: Elon Doesn't Believe in Death, All the Cities of the North en The Levelling.

VOICES

Voor de sectie Voices selecteert IFFR films die zich onderscheiden door hun uitgesproken kijk op de wereld waarin we leven, verteld door veelal ervaren filmmakers met een zelfverzekerde stem. Voor het onderdeel Limelight werkt IFFR samen met Nederlandse distributeurs om het uitbrengen van een selectie van ongeveer dertig films verder te ondersteunen. Acht Voices-films die hun internationale première beleven tijdens IFFR dingen mee naar de VPRO Big Screen Award, uitgereikt door een vakkundige publieksjury. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, aangekocht door VPRO en uitgezonden op NPO 2. Daarnaast is aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden. De award heeft een totale waarde van €30.000. 

Bevestigde titels Voices: de Europese première van de documentaire Fake (Tatsuya Mori, Japan), Jackie (Pablo Larraín, Verenigd Koninkrijk), Paterson (Jim Jarmusch, VS), Gimme Danger (Jim Jarmusch, VS).

Van links naar rechts: Fake, Jackie, Paterson en Gimme Danger.

DEEP FOCUS

Deze sectie stelt scherp op de cinema zelf, in al haar diversiteit, via retrospectieven, masterclasses, compilaties en tal van andere verschijningsvormen. Deep Focus biedt ruimte voor verdieping en viert filmkunst in de volle breedte. Onderdeel van Deep Focus is Regained, waarin historische werken, zoals herontdekkingen van klassiekers, apart worden geduid en omlijst.

Bevestigde titels Deep Focus: de internationale première van Belle dormant (Adolfo Arrieta, Spanje/Frankrijk), Der traumhafte Weg (Angela Schanelec, Duitsland), The Woman Who Left (Lav Diaz, Filipijnen).

240258 bf3190fb 63b7 46bd a038 0419fb35f0a4 1e833f large 1490179534

Van links naar rechts: Belle dormant, Der traumhafte Weg en The Woman Who Left.

PERSPECTIVES

In tegenstelling tot het afgelopen jaar zijn de thematische programma’s in 2017 gebundeld in één sectie. Perspectives biedt onderdak aan films die relevante sociale en politieke thema’s behandelen of het grensgebied tussen de visuele kunsten, muziek en andere mediavormen opzoeken.

IFFR maakt binnenkort haar themaprogramma bekend. Meer filmtitels volgen in de komende weken.

Festivaldirecteur Bero Beyer is beschikbaar voor interviews.

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam (IFFR) – one of the largest cultural events in the Netherlands, and one of the biggest audience-oriented film festivals in the world – offers a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talkshows. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR takes place from Wednesday 23 January to Sunday 3 February 2019. More information can be found at IFFR.com.