239283 05411f2c e8f1 4dc7 8fa9 9ca7dc0a27b6 2c5b14 original 1489574844

46ste International Film Festival Rotterdam

25 januari - 5 februari 2017

Rotterdam, 10 januari 2016

IFFR maakt selectie Big Screen Competition 2017 bekend

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert de films die zijn genomineerd voor de VPRO Big Screen Award 2017. Naar de award dingen onder meer mee: Chez nous, het hoogst actuele verkiezingsdrama van Lucas Belvaux (38 Témoins), en het intelligente en ontroerende Marjorie Prime van Tiger Award-jurylid Michael Almereyda. Een film met glansrollen van Lois Smith, John Hamm, Geena Davis en Tim Robbins. Alle acht genomineerde films zijn wereld-, internationale of Europese premières.

In de Big Screen Competition bepaalt een publieksjury welke film het verdient om in de Nederlandse bioscopen te worden uitgebracht en aangekocht door NPO voor uitzending op televisie door VPRO. Daarnaast is aan de award een geldprijs voor de filmmaker verbonden. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. 

De selectie van de Big Screen Competition 2017 bestaat uit:

A Hustler's Diary - Ivica Zubak, Zweden, 2017, wereldpremière

De acties van crimineel Metin zijn – net als de troosteloze Zweedse decors waarin zijn leven zich afspeelt – gehuld in grijstinten. Hij heeft grootse dromen over beroemd worden, maar helaas komt de werkelijkheid regelmatig en bruut als een kopstoot tussenbeide. 

Chez nous - Lucas Belvaux, België/Frankrijk, 2017, wereldpremière

In het noorden van Frankrijk krijgt een populaire, toegewijde verpleegkundige van een extreemrechtse partij de kans zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap. 

Donkeyote - Chico Pereira, Spanje/Duitsland/GB, 2017, wereldpremière

Manolo wil de Trail of Tears lopen, de route die de Cherokee-indianen aflegden voor hun gedwongen herplaatsing naar Oklahoma. Maar de 73-jarige Andalusiër heeft chronische artritis, spreekt geen Engels, en… hoe krijgt hij zijn trouwe ezel Gorríon de VS in? 

Lemon - Janicza Bravo, VS, 2017, internationale première

Isaac Lachmann is veertig. Zijn acteercarrière zit in het slop, hij is een grote teleurstelling voor zijn familie en tot overmaat van ramp verlaat zijn blinde vriendin hem. Dit was niet de bedoeling.

A Hustlers Diary, Chez nous, Lemon en Donkeyote

Marjorie Prime - Michael Almereyda, VS, 2016, internationale première

Fascinerende film over identiteit en geheugen, liefde en verlies. In de nabije toekomst, vol kunstmatige intelligentie, heeft de 86-jarige Marjorie gesprekken met een hologram dat eruitziet als haar overleden man. 

Pop Aye - Kirsten Tan, Singapore, 2017, Europese première

Een gedesillusioneerde architect denkt Pop Aye, de olifant uit zijn jeugd, te hebben teruggevonden in de straten van Bangkok. Samen beginnen ze aan een reis met als eindbestemming het dorp waar ze opgroeiden. 

The Last Painting - Chen Hung-i, Taiwan, 2017, wereldpremière

Gelaagde thriller over politiek, kunst en moord. Een student en politiek activist wordt de nieuwe huisgenoot van een teruggetrokken schilder. Hij is bruusk en gedesillusioneerd, zij vol hoop. 

Family Life - Alicia Scherson/Cristián Jiménez, Chili, 2017, Europese première

Om indruk te maken op alleenstaande moeder Paz doet eenzame huisoppasser Martín alsof de woning en de gezinsfoto’s van hemzelf zijn. Liegen gaat hem goed af, maar wat als het ware liefde is?

Marjorie Prime, Pop Aye, Vida de familia en The Last Painting

De winnaar van de VPRO Big Screen Award wordt bepaald door een vakkundige publieksjury. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 3 februari tijdens de Awards Ceremony in de Willem Burgerzaal van de Doelen in Rotterdam.

VPRO Cinema doet verslag van International Film Festival Rotterdam, en volgt de Big Screen Competition op de voet. Kijk vanaf 20 januari voor filmtips, interviews en meer op VPRO.nl/IFFR.

Download PDF
Download PDF
Over International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam (IFFR) – one of the largest cultural events in the Netherlands, and one of the biggest audience-oriented film festivals in the world – offers a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talkshows. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR takes place from Wednesday 23 January to Sunday 3 February 2019. More information can be found at IFFR.com.