Festivalprogramma's voor jongeren, scholieren en kinderen

40th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2011 

PERSBERICHT 9 december 2010

De kaartverkoop van een aantal festivalactiviteiten voor jongeren, scholieren en kinderen is gestart via de festivalwebshop. Op het programma staan onder meer de Rotterdam Film Course voor studenten, MovieSquad voor jongeren tot en met 18 jaar en Kids Only voor 8 tot 12-jarigen. Ook de samenwerking met CJP wordt voortgezet met een speciale filmdag voor jongeren: CJP Serveert.
Nieuwe festivalactiviteiten voor jongeren zijn 40’’ Film, een scholenprogramma over het zelf maken van een film van 40 seconden, en Cinema Slam, een avond in Theater Zuidplein met films van 40 seconden gemaakt door en voor jongeren uit Rotterdam Zuid.
De 40e IFFR-editie wordt geopend op 26 januari 2011.


 
Het IFFR organiseert elk jaar educatieve activiteiten en projecten rondom het festival. Het doel van deze activiteiten is het bieden van een alternatief voor de mainstream cinema en een kennismaking met het soort cinema dat het IFFR programmeert, ingeleid door deskundigen en begeleid door lesmateriaal. Door een alternatief wereldbeeld te tonen met de films van het IFFR en kennis van het medium over te brengen wil het festival het bewustzijn en de kennis ten aanzien van media vergroten en een actieve houding stimuleren die de jongeren aanzet tot het vormen van eigen ideeën.

Voor studenten: Rotterdam Film Course 2011 - Wu Xia, Dwars door het scherm!
Tijdens deze studiedag maken studenten aan het HBO en de universiteit kennis met Wu Xia, oftewel Chinese vechtkunst, in film. Dit thema wordt uitgewerkt in een college met fragmenten en bezoek aan een tweetal Chinese vechtfilms. De Rotterdam Film Course heeft plaats op donderdag 3 februari van 10 tot 18 uur in Pathé Schouwburgplein. Echte filmbuffs kunnen gebruik maken van het Room Arrangement voor € 50,00. Dit is inclusief hostelovernachting met ontbijt, de Rotterdam Film Course, een filmvertoning op 3 februari om ongeveer 22.00 uur en gratis toegang (met filmkaart) voor een feest. De Rotterdam Film Course komt tot stand in samenwerking met het EYE Film Instituut Nederland en het IFFR.

Voor jongeren tot 18 jaar: 40”Film, Cinema Slam, MovieSquad
In het scholenprogramma 40”Film (forty seconds film) leren jongeren met hun mobiele telefoon een korte film te maken van 40 seconden. Onder professionele begeleiding leren jongeren in drie workshops over onafhankelijke films, korte mobiele films, filmtechnieken, het filmen met hun mobiele telefoon, monteren van korte films en over het IFFR. Het uitgangspunt voor de films is het wereldbeeld van de jongeren. Alle 40” films worden tijdens het festival getoond in een videokunstexpositie in de Doelen.

Als onderdeel van het XL programma vindt op woensdagavond 2 februari 2011 Cinema Slam plaats, een avond met korte films in Theater Zuidplein. In aanloop naar deze avond maken jongeren uit Rotterdam Zuid onder professionele begeleiding 40” (seconden) films. Op de avond zelf worden deze films vertoond samen met door het IFFR geselecteerde films uit het korte filmprogramma. De jongeren programmeren zelf ook korte films die hen inspireren en gedraaid worden tijdens een dj-set. De zelfgemaakte 40’’ films zijn tijdens het festival ook te zien op een expositie in de Doelen.

IFFR MovieSquad is de jongerenjury van het IFFR, die bestaat uit 5 jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Deze jongeren kijken een grote selectie festivalfilms waarna zij aan de winnende film de MovieSquad IFFR Award toekennen. Op dinsdag 4 februari 2011 wordt de Moviesquad Award uitgereikt en de winnende film vertoond in Pathé Schouwburgplein. De normale toegangsprijs tot deze feestelijke gebeurtenis is €9,50 en CJP leden krijgen €2,50 korting. Schoolgroepen kunnen ook met de Cultuurkaart betalen. De MovieSquad wordt georganiseerd door het EYE Film Instituut in samenwerking met het IFFR.

Masterclass W R NXT voor jong filmtalent van 15-25 jaar
W R NXT is een masterclass waarin jonge, aankomende filmmakers filmprofessionals ontmoetten die hen inspireren, motiveren en coachen. W R NXT wil jong filmtalent verder ontwikkelen. Door het werk van de jongeren te laten beoordelen door filmprofessionals worden jongeren gestimuleerd en gemotiveerd om hun werk te verbeteren. Daarnaast leren jongeren van elkaar en elkaars ervaringen. Aanmelden (uiterlijk 20 december 2010) kan via www.filmfestivalrotterdam.com. De masterclass heeft plaats tijdens het IFFR op maandag 31 januari 2011.
WR NXT (We Are Next) is een initiatief van het EYE Film Instituut Nederland en het International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Filmdag voor jongeren: CJP Serveert
Zaterdag 29 januari 2011 vindt van 11.00 tot 18.00 uur in Pathé Schouwburgplein de eerste editie van CJP Serveert plaats. Op deze dag worden de drie leukste films van het festival vertoond, geselecteerd door CJP en IFFR. Met een rondje bier en bitterballen van de zaak! CJP Serveert is voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. CJP-leden betalen € 17,50 voor de dagkaart, niet-leden € 27,-. Naast deze speciale filmdag organiseert het IFFR in samenwerking met CJP een workshop recenseren. Op 1 en 3 februari leren jongeren van Floortje Smit, filmrecensent voor onder meer de Volkskrant en Cinema.nl, hoe je een goede filmkritiek schrijft.
 
Voor kinderen en volwassenen: Kids Only & Not Kidding
Kids Only is een verrassende festivaldag voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. In de ochtend kijken kinderen samen met hun ouders een aantal korte festivalfilms. Na samen te hebben geluncht, bezoeken de ouders ’s middags een festivalfilm, terwijl de kinderen de workshop volgen.

Kids Only heeft plaats op zondag 30 januari 2011 van 10:00 tot 17:00 uur. Kaarten voor deelname aan de hele dag zijn  €15,00 voor kinderen en € 22,00 voor volwassen, inclusief lunch, limonade, snacks en middagfilm voor volwassenen. Het is ook mogelijk om alleen het ochtendprogramma te volgen (€ 7,00 kinderen en € 9,50 volwassenen).
Tijdens de 40e festivaleditie schenkt het IFFR bijzondere aandacht aan zijn toekomstige festivalpubliek en introduceert Not Kidding: een plek en een programma voor film als attractie, even aantrekkelijk voor volwassenen als voor kinderen vanaf 4 jaar. Not Kidding biedt vertoningen van korte films, combinaties van geluid en beeld, veel animatiefilms maar ook bijzondere evenementen en workshops. Op deze plek kijkt de bezoeker naar film met een onschuldig oog. Het programma onderzoekt wat volwassenen kunnen leren van de manier waarop kinderen beelden ontcijferen. Not Kidding, ontwikkeld en samengesteld door IFFR-programmeur Edwin Carels, is tijdens het festival dagelijks geopend in YourSpace, tegenover het Oude Luxor Theater.

Zie www.filmfestivalrotterdam.com

(Einde persbericht)  Noot aan de redactie (niet voor publicatie)  Persinformatie:  IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet of Nancy van Oorschot, press@filmfestivalrotterdam.com, 010-8909090
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten