HBF en CineMart-films in prestigieuze najaarsfestivals

PERSBERICHT 30 augustus 2010

• Nieuwe door Hubert Bals Fonds gesteunde films in de grote najaarsfestivals
• CineMart-projecten Koen Mortier en Nanouk Leopold in Toronto


Een veelzijdige oogst van nieuwe films ondersteund door het Hubert Bals Fonds of gepresenteerd tijdens CineMart is uitgenodigd voor de filmfestivals van Venetië, Toronto en San Sebastian. In Venetië maakt Pablo Larraíns POST MORTEM kans op de prestigieuze Gouden Leeuw. In San Sebastian zijn vier door het fonds gesteunde films opgenomen in de competitie voor jong talent. Het filmfestival van Toronto vertoont zeventien films ondersteund door het IFFR, waaronder nieuw werken van Koen Mortier en Nanouk Leopold. Deze films werden als project geselecteerd voor de CineMart, de coproductiemarkt van het IFFR (zie volledige lijst hieronder).

In de Venezia 67-competitie van Venetië is de Chilleense filmmaker Pablo Larraín geselecteerd met POST MORTEM. Zowel deze als zijn succesvolle tweede film TONY MANERO kregen een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Voor POST MORTEM werkt Larraín weer samen met acteur Alfredo Casto in een verhaal dat zich afspeelt tijdens de militaire dictatuur in de jaren zeventig.
Twee door het HBF gesteunde films zijn te zien in de sectie Orizzonti. JEAN GENTIL, de tweede film van COCHOCHI-regisseurs Laura Amelia Guzmán & Israel Cárdenas, ontving een bijdrage voor scenario-ontwikkeling in 2008 en voor postproductie in 2009. De film gaat over een Haïtiaanse man op zoek naar werk in de Dominicaanse Republiek. SUMMER OF GOLIATH van Nicolás Pereda verkent de grens tussen fictie en documentaire en handelt over spanningen en dreigend gevaar onder de bewoners van een Mexicaanse plattelandsgemeenschap.

De selectie van het filmfestival van Toronto telt zeventien films die door het IFFR zijn ondersteund. Eén van de door het Hubert Bals Fonds gesteunde films is Gouden Palm-winnaar UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES. Nieuwe HBF-films zijn onder meer MARIMBAS FROM HELL uit Guatemala, de Turkse film ZEPHYR en, beide uit India, AUTUMN en SOUL OF SAND.
In het Toronto-programma zijn verder films opgenomen die eerder, als project, werden gelanceerd tijdens CineMart. Dit zijn de nieuwe films van Nanouk Leopold (BROWNIAN MOVEMENT, Nederland), Koen Mortier (22 MEI, België), Wang Bing (China) en Pia Marais (Duitsland) maar ook al in Cannes gepresenteerde films van Sergei Loznitsa (Oekraïne/Germany), Im Sang-Soo (Zuid-Korea) en Mahamat-Saleh Haroun (Frankrijk).

In San Sebastian gaan vier nieuwe door het HBF gesteunde films strijden om de New Directors Award. Drie daarvan zijn debuten die een bijdrage ontvingen voor digitale productie: GESHER uit Iran, LUCIA uit Chili en MARIMBAS FROM HELL uit Guatemala. De vierde film, Federico Vierojs A USEFUL LIFE, ontving een bijdrage voor postproductie.

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam speelt een cruciale rol in de steun aan filmmakers in zuidelijke of ontwikkelingslanden. Het fonds, inmiddels een internationaal rolmodel, geeft financiële bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie of postproductie. Deze bijdragen fungeren als internationaal keurmerk waarmee het makkelijker wordt coproducenten en medefinanciers aan te trekken. Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam, is de grootste in zijn soort. Tijdens CineMart presenteert een selectie filmmakers en producenten hun projecten aan de internationale filmindustrie met als doel het aantrekken van medefinanciers. Deze formule, bedacht door het IFFR, heeft in de hele wereld navolging gevonden. CineMart fungeerde als voorbeeld voor de coproductiemarkten van de filmfestivals in Pusan, Mannheim, Berlijn, Rome en, recentelijk, Durban. De uiterste inzenddatum voor projecten voor CineMart 2011 is 1 september 2010.

Het 40e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2011; de 28e CineMart heeft plaats van 30 januari tot en met 2 februari 2011.

Films met steun van het Hubert Bals Fonds tot stand gekomen en/of voormalige CineMartprojecten in het programma van het 67e Venice Film Festival, 1-11 september 2010:

Venezia 67 - International Competition
POST MORTEM van Pablo Larraín (Chili) Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2008

Orizzonti JEAN GENTIL van Laura Amelia Guzmán & Israel Cárdenas (Dominicaanse Republiek) Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2008 en postproductie 2009
SUMMER OF GOLIATH van Nicolás Pereda (Mexico) Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie 2009

Films met steun van het Hubert Bals Fonds tot stand gekomen en/of voormalige CineMartprojecten in het programma van het 36e Toronto International Film Festival, 9-19 september 2010:

City to City

10 TO 11 van Pelin Esmer (Turkije) Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2007 en postproductie 2009

Contemporary World Cinema

22ND OF MAY van Koen Mortier (België) CineMart Project 2008

THE LIGHT THIEF van Aktan Arym Kubat (Kirgizië)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2005
CineMart Project 2007
Hubert Bals Fund Plus 2008

MY JOY van Sergei Loznitsa (Oekraïne)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2006
CineMart Project 2007

Discovery

AUTUMN van Aamir Bashir (India)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie 2010

MARIMBAS FROM HELL van Julio Hernández Cordón (Guatemala)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie 2010

RARE EXPORTS: A CHRISTMAS TALE van Jalmari Helander (Finland) CineMart Project 2009

SOUL OF SAND van Sidharth Srinivasan (India)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie 2008

ZEPHYR by Belma Bas (Turkije)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2007
CineMart Project 2009

Galas
THE HOUSEMAID van Im Sang-Soo (Zuid-Korea)
CineMart Project 2009 Masters

UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES van Apichatpong Weerasethakul (Thailand)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2008

Special Presentations

A SCREAMING MAN van Mahamat-Saleh Haroun (Frankrijk)
CineMart Project 2007

Vanguard
AT ELLEN'S AGE van Pia Marais (Duitsland)
CineMart Project 2008

Visions
BROWNIAN MOVEMENT van Nanouk Leopold (Nederland)
CineMart Project 2006
THE DITCH by Wang Bing (Frankrijk)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2003
CineMart Project 2006
SUMMER OF GOLIATH by Nicolás Pereda (Mexico)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie 2010
A USEFUL LIFE van Federico Veiroj (Uruguay)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie 2009

Films met steun van het Hubert Bals Fonds tot stand gekomen en/of voormalige CineMartprojecten in het programma van het 58e San Sebastian International Film Festival, 17-25 september 2010:

Zabaltegi - New Directors
GESHER van Vahid Vakilifar (Iran)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie 2008

LUCIA van Niles Atallah (Chili)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie 2008

MARIMBAS FROM HELL van Julio Hernández Cordón (Guatemala)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor digitale productie 2010

A USEFUL LIFE by Federico Veiroj (Uruguay)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor postproductie 2009

Horizontes Latinos
AGUA FRÍA DE MAR (COLD WATER OF THE SEA) van Paz Fábrega (Costa Rica)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2007 en postproductie 2009
Tiger Award winnaar IFFR 2010

POST MORTEM van Pablo Larraín (Chili)
Hubert Bals Fonds bijdrage voor scriptontwikkeling 2008

(Einde titellijst en einde persbericht)

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Persinformatie:
IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet, press@filmfestivalrotterdam.com, +31 10 8909090
(in Toronto van 10-16 september)

 

Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten