Afrikaanse regisseurs filmen in China voor IFFR

PERSBERICHT 29 juni 2010

Naar aanleiding van de groeiende Chinese invloed in sommige Afrikaanse landen, heeft het International Film Festival Rotterdam zeven filmmakers uit Zuid-Afrika, Kameroen, Oeganda, Kongo en Angola gevraagd om een film in China te maken. De films van de Afrikaanse regisseurs gaan in première tijdens de 40e editie van het IFFR als onderdeel van een themaprogramma. Dit programma, getiteld ‘Raiding Africa’ omvat een filmworkshop geproduceerd door het IFFR in samenwerking met de Li Xianting-filmschool in Beijing en ondersteund door het Hubert Bals Fonds.

In 2009 heeft het IFFR uitgebreid onderzoek gedaan in enkele Oost- en Centraalafrikaanse landen. Dit resulteerde tijdens het IFFR 2010 in het themaprogramma ‘Forget Africa’. Het programma omvatte films die waren gevonden tijdens de onderzoeksreizen plus dertien opdrachtfilms gemaakt door niet-Afrikaanse filmmakers die hierin hun eerste indrukken over het continent verbeeldden. Het IFFR ontmoette in Afrika vele jonge, getalenteerde filmmakers die hun werk produceren binnen kleinschalige initiatieven of collectieven. Er zijn meerdere redenen dat hun werk niet internationaal wordt vertoond. De belangrijkste zijn van praktische aard: geen ondertiteling, geen financiële mogelijkheden en geen internationaal netwerk. Het tijdens het IFFR vertoonde werk van deze jonge filmmakers wordt inmiddels wel internationaal vertoond.

‘Raiding Africa’ heeft als doelen culturele uitwisseling, de ondersteuning van de carrières van Afrikaanse filmmakers die vorig jaar meewerkten aan ‘Forget Africa’, kennisoverdracht over Aziatisch low budget-filmmaken en het opbouwen van een internationaal network. De deelnemende filmmakers zijn:
  • Omelga Mthiyane, Zuid-Afrika (Thank You Mama)
  • Emile-Aime Chah Yibain ‘Ancestor’, Kameroen (The Way to the Cross)
  • Ssenkaaba Samson 'Xenson', Oeganda (Creation Lab)
  • Caroline Kamya, Oeganda
  • Yves Montand Niyongabo, Rwanda (Maibobo)
  • Amour Sauveur, Congo-Brazzaville (Coupable)
  • Henrique Narciso ‘Dito’, Angola (A guerra do Ku-Duro)
Het IFFR organiseert voor ‘Raiding Africa’ samen met de Li Xianting filmschool in Beijing een filmworkshop waar de zeven jonge Afrikaanse filmmakers begeleiding krijgen van ervaren Aziatische Chineestalige filmmakers. Als mentoren zullen deelnemen: de Chinese filmmakers Ying Liang (Taking Father Home) en Sheng Zhimin (Night of an Era), docent Zhang Xianmin van de filmacademie in Beijing, VPRO Tiger Award-winnares Anocha Suwichakornpong (Mundane History) uit Thailand, de Singaporese filmmaker Sherman Ong (Flooding in the Time of Drought) en de in China werkende Nederlandse filmmaker David Verbeek (RU There).

IFFR programmeur Gertjan Zuilhof, die ‘Forget Africa’ samenstelde en nu samen met assistant-programmeur Inge de Leeuw werkt aan ‘Raiding Africa’, zegt: “Een van de belangrijkste hedendaagse ontwikkelingen is de dominante Chinese aanwezigheid in sommige Afrikaanse landen. En hun afwezigheid in het dagelijkse leven. Het idee is om Afrikaanse regisseurs te vragen om in China een film te maken en daarmee de mensen die in Afrika binnen omheiningen wonen beter te leren kennen. Hiermee wordt het ‘Forget Africa’-concept als het ware omgekeerd. De Afrikaanse filmmakers krijgen een kans de Chinese samenleving te bekijken alsmede ervaring op te doen met internationaal low-budget filmmaken.” De komende maanden zal Zuilhof regelmatig over ‘Raiding Africa’ bloggen op de website van het IFFR.

Het Hubert Bals Fonds van het IFFR draagt financieel bij aan ‘Raiding Africa’. Het project past in het huidige beleid van het fonds om zich mede te richten op de Afrikaanse cinema. Gezien de beperkte mogelijkheden voor professionele filmtraining in vele Afrikaanse landen, ziet het Fonds ‘Raiding Africa’ als een waardevolle mogelijkheid en ervaring voor deze groep talentvolle Afrikaanse filmmakers.

‘Raiding Africa’

Ontwikkeld en geproduceerd door:

International Film Festival Rotterdam

Partner China:

Li Xianting Filmschool, Beijing

Ondersteund door:

Hubert Bals Fonds, Nederland
Göteborg Film Fund, Zweden
Festival Cinema Africano, Asia e America Latina, Italië
Durban International Film Festival, Zuid-Afrika


(Einde persbericht)

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Persinformatie:
IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet, press@filmfestivalrotterdam.com, 010 8909090
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten