Festivalpubliek kiest voor Slumdog Millionaire en Teza

38th International Film Festival Rotterdam
21 januari – 1 februari 2009

PERSBERICHT 31 januari 2009

Festivalpubliek kiest voor Slumdog Millionaire en Teza

Zaterdagavond 31 januari zijn in de Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam de publieksprijzen bekend gemaakt. De KPN Publieksprijs ging naar Slumdog Millionaire van Danny Boyle en co-regisseuse Loveleen Tandan. De Dioraphte Prijs voor de hoogst gewaardeerde Hubert Bals Fonds-film ging naar Teza van de Ethiopische filmmaker Haile Gerima.
Het IFFR registreerde 341.000 bezoeken aan de films, tentoonstellingen, live-optredens en evenementen, inclusief de 8.000 filmliefhebbers die zondag 1 februari 2009 de uitverkochte Volkskrantdag bezoeken. Het 39e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari 2010.


Slumdog Millionaire kreeg, met een flinke voorsprong op andere festivalfavorieten als het intense Noorse drama Troubled Water de hoogste waardering van het festivalpubliek. De KPN Publieksprijs omvat een bedrag van 7.500 euro. Slumdog Millionaire, ook bekroond met de MovieSquad prijs van de jongerenjury, gaat 12 februari uit in de Nederlandse bioscopen. De top-tien van hoogst gewaardeerde films omvat verder de indringende documentaire Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi over oorlogsjournalistiek in Afghanistan en The Karamazovs, waarin een uitstekende Dostojevski-vertolking door de acteurs van het Dejvicke Theater in Praag is verfilmd door Petr Zelenka.
Teza van Haile Gerima werd door het festivalpubliek onderscheiden met de Dioraphte Prijs (10.000 euro) voor hoogst gewaardeerde film die tot stand kwam met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Teza is een epos over de turbulente recente geschiedenis van Ethiopië, vanuit het perspectief van een politiek gematigde intellectueel die zijn integriteit onder barbaarse omstandigheden probeert te bewaren.

In de Rotterdamse Schouwburg zijn vrijdagavond 30 januari 2009 de drie VPRO Tiger Awards zijn toegekend aan Be Calm and Count to Seven (Aram bash va ta haft beshmar) van Ramtin Lavafipour (Iran), Breathless (Ddongpari) van Yang Ik-June (Zuid-Korea) en Wrong Rosary (Uzak Ihtimal) van Mahmut Fazil Coskun (Turkije). Be Calm and Count to Seven is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. The Land (Dadi) van He Jia (China, 2008) kreeg de NETPAC prijs voor beste Aziatische film. De winnaar van de FIPRESCI Award 2009 is Blind Pig Who Wants To Fly (Babi buta yang ingin terbang) van Edwin (Indonesia, 2008), geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2009. De winnaar van de KNF Award is Tony Manero van Pablo Larraín (Chili/Brazilië, 2008).

Gedurende de 38e editie was er zowel van het festivalpubliek als de aanwezige filmprofessionals en journalisten veel belangstelling voor de Aziatische, Russische en Turkse films en filmmakers. Uit Rusland waren Alexei Balabanov, Andrey Khrzhanovsky en Alexey German Jr. overgekomen. Balabanov’s Morphia werd een van de meest besproken films van deze editie. Dat goldt ook voor de Turkse films: Wrong Rosary won een van de drie VPRO Tiger Awards en het themaprogramma Young Turkish Cinema kreeg veel belangstelling. De Urban Screen-vertoningen van de opdrachtfilms gemaakt door Guy Maddin & Isabella Rossellini, Nanouk Leopold & Daan Emmen en Carlos Reygadas trokken veel bekijks van festivalbezoekers en voorbijgangers. In het documentaire deel van het festival was er grote interesse voor Ian Olds’ Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi, Agrarian Utopia van Uruphong Raksasad, Rerberg and Tarkovsky. The Reverse Side of 'Stalker' van Igor Maiboroda en Babaji, an Indian Love Story van Jiska Rickels.

De retrospectieve programma’s gewijd aan de oeuvres van Skolimowski, Benvenuti en Liechti werden hoog gewaardeerd. Voor het eerst waren de werken van Paolo Benvenuti gezamenlijk te zien; de films van Jerzy Skolimowski trokken volle zalen en Peter Liechti’s nieuwe film The Sound of Insects - Record of a Mummy is door het Filmmuseum aangekocht voor distributie in Nederland.

De bijzondere aandacht die het IFFR heeft gegeven aan de ‘middellange' film - er werden 39 films vertoond tussen 30 en 60 minuten – werd gereflecteerd in keuzes van de jury van de Tiger Awards Competitie voor korte film: A Necessary Music van Beatrice Gibson (Groot-Brittannië), Despair (Otchajanie) van Galina Myznikova & Sergey Provorov (Rusland) en Bernadette van Duncan Campbell (Groot-Brittannië) vallen alledrie in deze aan belang winnende categorie.

Terwijl er in het festivalprogramma een recordoogst van 33 nieuwe films vertoond werden die mede tot stand kwamen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, kijkt ook de CineMart terug op een zeer geslaagde editie. Met een gelijk aantal CineMart-gasten kregen minder projecten meer aandacht. Met name de kleine art house projecten konden hiervan profiteren. CineMart heeft een inspirerende nieuwe richting ingeslagen met de selectie van het innovatieve cross-media project HIM van Lance Weiler (VS) - bekroond met de Arte France Cinéma Award; tijdens de CineMart werd gedebatteerd over snel aan belang winnende ‘doe-het-zelf’ distributiestrategieën.

38th International Film Festival Rotterdam in cijfers:

Totaal aantal bezoeken: 341.000 (2008: 355.000)

Bezoekers festivalwebsite: 292.000 (2008: 294.300)
Bezoeken pagina’s festivalwebsite tijdens festivalperiode: 2.600.000 (2008: 2.890.000)

Totaal aantal gasten: 2128 (2008: 2799)
Totaal aantal gasten uit Nederland: 710 (2008: 921)
Totaal aantal buitenlandse gasten: 1418 (2007: 1878)

Totaal aantal regisseurs: 295 (2007: 350)

Totaal aantal journalisten: 357 (2008: 458)
Totaal aantal buitenlandse journalisten: 149 (2007: 190)
Totaal aantal Nederlandse journalisten: 208 (2007: 268)

Totaal aantal CineMart gasten: 790 (2008: 830)
Totaal aantal buitenlandse CineMart gasten: 605
Totaal aantal Nederlandse CineMart gasten: 185
Over International Film Festival Rotterdam

With nearly 330,000 admissions and over 2,400 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks.IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, the Reality Check conference, the BoostNL initiative, the Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 49th edition takes place from Wednesday 22 January to Sunday 2 February 2020. More information can be found at IFFR.com.

berichten