korte films bekroond op IFFR 2007

Korte films bekroond op International Film Festival Rotterdam

Maandagavond 29 januari 2007 zijn in Theater Lantaren/Venster in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Tiger Awards voor korte film. De drie winnende korte films zijn VIDEO GAME van Vipin Vijay (India), HINTERLAND van Geoffrey Boulangé (Frankrijk) en BAYRAK (THE FLAG) van Köken Ergun (Turkije). Eervolle vermeldingen werden toegekend aan VOM INNEN; VON AUSSEN (ABOUT THE INSIDE; FROM THE OUTSIDE) van Albert Sackl (Oostenrijk) en YOU CAN WALK TOO van Cristina Lucas (Spanje). De Prix UIP Rotterdam 2007 voor korte film werd uitgereikt aan AMIN van David Dusa (Frankrijk/Duitsland/Nederland). Meer korte films werden bekroond met de New Arrivals Award en de KPN One Take Awards.

Een ruime selectie van de korte films in het International Film Festival Rotterdam is te zien in de ‘Short Film Marathon’ op zaterdag 3 februari van 11.00 uur in Lantaren 1 tot ver na middernacht (met ticket vrije in- en uitloop).

Tiger Awards Competitie voor korte film 2007
Voor de Tiger Awards Competitie voor korte films zijn 27 films geselecteerd met een maximum lengte van dertig minuten. Aan elk van de drie gelijkwaardige Tiger Awards voor korte films is een prijs verbonden van 3.000,- Euro. De Tiger Awards Competitie voor korte films wordt gesponsord door de Tiger Business Lounge en INHOLLAND University. De jury van de Tiger Awards Competitie voor korte film en de Prix UIP Rotterdam werd gevormd door Peter Tscherkassky (filmmaker, Oostenrijk), Keith Sanborn (media kunstenaar en curator, VS) en Gijs Frieling (kunstenaar, Nederland).

De jury laat in een algemeen commentaar weten:
“Jury’s zeggen het vaker, maar vandaag en door ons is het gemeend: we waren verbaasd en onder de indruk van de kwaliteit van alle genomineerde films voor de Tiger Awards voor korte film 2007. We willen Peter van Hoof en zijn team ervoor danken dat zij de selectie goed en rijk maakten. Uit alle films spreekt ambitie en inspiratie. Allen werden gemaakt met vakmanschap, enthousiasme, energie en meer dan eens met obsessie. Over films die niet bekroond worden of een eervolle vermelding krijgen, werd uitvoerig gediscussieerd. Sommige werden opnieuw bekeken. Uiteindelijk was het zeer ingewikkeld tot een unanieme beslissing te komen en de waarde van sommige criteria werd onderworpen aan intellectuele gevechten. Kunstenaars als Stan Douglas en filosofen als Adorno werden te hulp geroepen om argumenten kracht bij te zetten. We voelen ons verrijkt door elke film die wij voor deze Awards zagen.”

De toelichting van de jury bij de drie winnaars van de Tigers Awards voor korte film:
VIDEO GAME van Vipin Vijay (India) toont aan dat de Indiase cinema meer omvat dan kan worden begrepen uit de geestelijke rijkdom die spreekt uit het dualisme vervat in de tegenstelling tussen de uitersten Satyajit Ray en Bollywood. VIDEO GAME toont een complexe, postmoderne intelligentie door alles in het blikveld te registeren en op te slaan in een omvangrijk kader van culturele referenties. De titel van de film is een index van zijn complexe opbouw. De film roept niet alleen de digitale wereld van videogames op als aspect van de werkelijkheid maar ook de achterliggende structuur van strategieën, bewegingen en tegenbewegingen. Een waarlijk nieuwe vorm van road-movie.

In HINTERLAND van Geoffrey Boulangé (Frankrijk) worden we meegevoerd op een tocht door de bergen met een alleenstaande moeder en haar twee zonen van acht en tien jaar oud. De wandeling door bossen, langs beken en bergweiden wordt getoond met trage bewegingen en statische landschappen van cinemascope-afmetingen. Het kost de personages minuten om van de ene naar de andere kant te lopen. Naast visuele grandeur en klassieke schoonheid presenteert de filmmaker het initiatiethema en de mythisch-psychologische connotaties van het verhaal met moed en precisie. De film toont zich uitzonderlijk goed in evenwicht en stroomt als een rivier. Het is een duidelijke stap naar een speelfilm. Wij zijn verheugd Hinterland te bekronen met een Tiger Award voor de korte film.

Men zegt dat elegantie voortkomt uit de meest effectieve toepassing van de gebruikte middelen. Vanuit deze stelling is BAYRAK (THE FLAG) van Köken Ergun (Turkije) een uitzonderlijk elegante film. De film documenteert, met twee mini DV-cameras, Turkse scouts tijdens een patriottische ceremonie die tijdens Kinderdag plaats heeft in een voetbalstadion.
Zonder commentaar worden de beide camerastandpunten getoond door gebruik te maken van splitscreen. Het resulteert kan nauwelijks effectiever, meeslepender en claustrofobisch. We worden overduidelijk deelgenoot van de indoctrinatie van jongeren. Maar alvorens te oordelen, zou deze film ons ook moet wijzen op de effectieve meer verborgen indoctrinatiestrategieën in onze eigen omgeving.

De toelichting van de jury bij de eervolle vermeldingen:

De eerste eervolle vermelding gaat naar de film VOM INNEN; VON AUSSEN (ABOUT THE INSIDE, FROM THE OUTSIDE) van Albert Sackl (Oostenrijk). Deze film is duidelijk het product van een obsessie over het idee van film als vorm van kunst. Albert Sackl brengt een grootse hommage aan Eadweard Muybridge en Edgar Marey, pioniers van studie naar bewegingen in tijd en ruimte. Sackl past met succes het gebruik toe van de enkelvoudige beeldfunctie van een 16 mm Bolex filmcamera om de basiselementen van conventionel filmtijd en filmruimte te ontmantelen. Hij creëerde een alternatieve en overweldigende synthese van deze elementen. We volgen het lichaam van de filmmaker op een reis die niet eerder vertoonde dimensies onthult van het filmische apparaat.

Het valt ons moeilijk aan YOU CAN WALK TOO van Cristina Lucas (Spanje) te denken zonder in lachen uit te barsten. De film haalt de neerbuigende metafoor onderuit over het aandeel van vrouwen in de kunsten. En dat gebeurt met elegante visuele kracht en meesterlijke controle door de kracht van de metafoor te richten op diegenen die haar gebruiken. Het gebruik ervan wordt definitief opgenomen in het Woordenboek van Aanvaarde Ideëen. De kracht van de humor die hier wordt gebruikt kan niet worden onderschat, we komen haar graag keer op keer tegen.

Prix UIP Rotterdam 2007
De prijs omvat 2.000 Euro en een automatische nominatie voor de European Film Awards, uit te reiken in december 2007. Uit de genomineerden kiezen de 1600 leden van de European Film Academy de uiteindelijke winnaar.

Het commentaar van de jury, bestaande uit Keren Cytter (Duitsland, juryvoorzitter), José Nuno Rodrigues (Portugal) en Jan Doense (Nederland), op de winnende film AMIN van David Dusa (Frankrijk/Duitsland/Nederland): “Vijftien zeer verschillende korte films werden genomineerd voor de Prix UIP Rotterdam 2007. Uit deze vijftien, heeft de jury uiteindelijk een film gekozen waarin intiem camerawerk en precieze montage gecombineerd zijn om een sfeer te creëren, die vloeiend overgaat van naïef kinderspel in ongemakkelijk realisme. De winnaar van de Prix UIP Rotterdam is AMIN, geregisseerd door David Dusa.”

AMIN is een zelfstandige samenvatting van het speelfilmproject FRANCE dat David Dusa momenteel ontwikkelt in het Binger Filmlab, international coaching centre voor speelfilms in Amsterdam. Voor de tweede keer wint een aan het Binger Filmlab verbonden filmmaker de Prix UIP Rotterdam. Vorig jaar was dat de film MEANDER van Joke Liberge.

De voor de Prix UIP Rotterdam 2007 genomineerde films zijn tijdens het IFFR nog te zien op woensdag 31 januari, donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari.

KPN One Take Awards
De jury bestaande uit Paulien Dresscher, Martin Takken en Ingrid Walschots hebben de volgende One Take films (gemaakt met mobiele telefoons) uitgekozen als winnaars:
Van de door studenten gemaakte one takes is BROTHER van Kerim Bersaner (Nederland) de winnaar; uit de door festivalgasten gemaakte one takes is PATHE BALLET van Adam Sekuler, filmprogrammeur van het North West Forum (Seattle, USA).

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en NPS Korte Film Online organiseerden voor de tweede keer de One Take Competition, dit keer in samenwerking met de Willem de Kooning Academie, Rotterdam en KPN. De films bestaan uit slechts een take van maximaal 2 minuten en worden gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie en op het IFFR aanwezige filmmakers. De resultaten zijn te zien op de website shoobidoo.nl en op monitoren op alle festivallokaties. De prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 500 en een exclusieve James Bond-phone.

New Arrivals Award
De winnaar van New Arrivals, het online podium voor korte films van de NPS en het IFFR, is zondagavond 28 januari bekendgemaakt. De New Arrivals Award (1000 Euro) is gewonnen door Hesdy Lonwijk (30) voor korte film BUUTVRIJ over het jongetje Fabian, dat zijn fantasie gebruikt om aan gruwelijke gebeurtenissen (in dit geval kindermishandeling) te ontsnappen. De film oogt zeer professioneel en de kleine jongen speelt een mooie rol.

Iedereen kon meedoen aan de competitie door filmpjes te sturen naar www.cinema.nl/newarrivals. Acht maanden lang werd door een vijfkoppige jury één filmpje gekozen als maandwinnaar. In totaal zijn acht winnaars gekozen die zondagavond 29 januari werden vertoond in Lantaren 1. De stemming vond daar ook plaats. Alle ingezonden films zijn online te bekijken op: www.cinema.nl/newarrivals. New Arrivals is een initiatief van NPS Korte Film Online en het IFFR. In februari 2007 start de nieuwe New Arrivals Competitie.

Over International Film Festival Rotterdam

With 340,000 admissions and 2,691 film professionals attending, IFFR is one of the largest audience and industry-driven film festivals in the world, offering a high quality line-up of fiction and documentary feature films, short films, exhibitions, performances, masterclasses and talks. IFFR actively supports new and adventurous filmmaking talent through numerous industry initiatives including co-production market CineMart, through the BoostNL and Propellor initiatives, its Hubert Bals Fund and Rotterdam Lab. IFFR's 50th edition takes place from Wednesday 27 January to Sunday 7 February 2021. More information can be found at IFFR.com.